Kerítésen innen

Starthoz áll a Kékszalagon? Ilyen időre számítson!

Starthoz áll a Kékszalagon? Ilyen időre számítson!

Az először 1934-ben kiírt Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye. Tavaly 556 hajó nevezett, hogy teljesítse a légvonalban mintegy 150 kilométeres távot a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred vonalon.

Az előző évekhez képest szelesebb idő várható a csütörtökön kezdődő 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásversenyen

– olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Horváth Ákos, a meteorológiai szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának meteorológusa azt írta:

a verseny időjárását egy nagy kiterjedésű, centrumával az országtól nyugatra elhelyezkedő anticiklon határozza meg. Pénteken hajnalban hidegfront is érkezik, amely szélfordulással és megerősödő északira forduló széllel jár. Ez az élénk-erős északias áramlás délutántól mérséklődik.

Csütörtökön a reggeli órákban

a víz felett még gyenge, változó irányú légmozgás várható, amelyet délelőtt fokozatosan felvált a megélénkülő délnyugati (20-30 kilométer/órás) szél. A déli partnál a gyenge északias szél tovább kitart. Napnyugta felé gyengül a légmozgás. Emellett változóan, majd túlnyomóan napos idő várható nagy valószínűséggel csapadék nélkül. A víz felett 26-27, a parton 32 Celsius-fokos lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet, este 22 fok várható. A víz hőmérséklete 24, estére 25 fok körül alakul.

Pénteken a kora reggeli órákban érkezik a hidegfront,

amelyet hirtelen északnyugatira forduló szél jelez, erős (45-55 kilométer/órás), a “kitett helyeken”, mint például a szigligeti öbölben, viharos (60-65 kilométer/órás) lökésekkel. Az egész Balatont átfújó erős szél délutántól lassan mérséklődik, de egy-egy erős (45-50 kilométer/órás) lökés az esti órákig előfordulhat. A jelenlegi számítások szerint a front alapvetően szárazan érkezik, de nem zárható ki teljesen egy-egy zivatar, amely rövid ideig tartó viharos (75-80 kilométer/órás) lökéseket is okozhat. Az érkező front mögött megnövekszik a felhőzet, kis eséllyel zápor vagy zivatar is kialakulhat.

Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 25, a parton 27 fok körül várható. A vízhőmérséklet 24 fok körül alakul.

Biometeoroógia

Mérsékelt hidegfronti hatás mellett egyre kevesebb helyen, de átmenetileg ismét felerősödik a szél. A szeles idő továbbra is okozhat nyugtalanságérzetet, fejfájást, ingerlékenységet. A száraz, szeles idő hatására jelentősen nőtt a levegő pollen és portartalma. Előbbi a virágpor-allergiások tüneteinek erősödését okozza, míg utóbbi mindenkinek okozhat kellemetlenséget, a szem irritációját, illetve az orrüregben lerakódó por formájában.

A mérsékeltebben meleg időjárás kedvezően hat a szervezet teherbírására. Ajánlott még a hét első felére tervezni a nagyobb fizikai megerőltetést jelentő munkákat, mert a hét második felében ismét fokozódó hőségre van kilátás

-írta az Eumet.

Kapcsolódó

About Author

Szólj hozzá!