Kerítésen innenGyorshír

Stop, kilakoltatás!

Több százan demonstráltak szombat délután Budapesten az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen.

Nem lehet tétlenül nézni az embertelenséget

– Ép ésszel felfoghatatlan, hogy kisgyerekes családokat rakjanak ki az utcára. Mégis megtörténik, szinte minden héten – mondta A Város Mindenkié (AVM) csoport nyolcadik alkalommal megrendezett Lakásmenetének egyik résztvevője. A nagymamakorú asszony egyik barátnőjével jött ki a rendezvényre, mint mondta, az ő családjában nincs lakhatási válság, de mélyen együttérez a kilakoltatottakkal. – Bele sem merek gondolni, milyen lenne, ha az én unokáimnak kellene hasonlót átélniük – fogalmazott.

– Szép idő van. Lehetnénk egy kicsit többen – tette hozzá kissé aggodalmasan a másik hölgy. Arra a kérdésre, szerinte van-e értelme a demonstrációnak, úgy válaszolt, nem hiszi, hogy bármi is változna a jövőben, de muszáj megmutatni: vannak még néhányan, akik nem hajlandók ölbe tett kézzel ülni, amikor ilyen embertelenségek történnek az országban.

Idén május és június között több mint 1350 kilakoltatás történt

A téren néhány százan gyűltek össze, a Lakásmenethez több civil és szakmai szervezet – mások mellett a Szolidaritás Mozgalom, a Habitat Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, az Utcáról Lakásba Egyesület, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete – is csatlakozott.

A kilakoltatások számával kapcsolatban annyi kiegészítést tennénk: nemcsak „szinte” minden héten, hanem minden nap sor kerül rájuk.

Kisgyermekes családok kilakoltatására is. Az eddig elérhető adatok szerint 2018 májusa és júniusa között több mint 1350 kilakoltatás történt – ez a szám átlagosan napi 22 családot jelent. Az AVM és a lakásmenet célja az, hogy a hatóságok hagyjanak fel az elhelyezés nélküli kilakoltatásokkal. Ilyen esetekben a gyerekeket ugyanis elveszik a családtól, állami gondozásba kerülnek. A szülők meg mehetnek, ahova tudnak. Az AVM petíciót is indított Stop kilakoltatás! címmel, ami az aHang platform weboldalán is elérhető (online már több mint kétezren írták alá).

Hamarosan börtön is járhat a hajléktalanságért

– Egy olyan ügyért állunk ki ma, amiért nem foglalnak egyetemeket, hidakat. Mégis több százezer családot érint – mondta a demonstráció első felszólalója, az AVM pécsi aktivistája, Aradi Fanni, aki maga is megtapasztalta, milyen lakhatási szegénységben, állandó bizonytalanságban élni. – Az otthonteremtés mára az elit kiváltságává vált. Pécsen 120 ezer forint egy albérlet, gyereket inkább ne vállalj, a háziállatod inkább legyen plüss. Ez nem fenntartható, nem eltűrhető, nem igazságos! – fogalmazott.

Lakatosné Jutka hajléktalan aktivista pedig arra emlékeztetett: október 15-én életbe lép az a törvénymódosítás, ami a jelenleginél is szigorúbban bünteti majd a közterületi hajléktalanságot. Vagyis bő két hét múlva azért is fogházba csukhatnak embereket, mert annyira szegények, hogy az utcán kénytelenek élni.

– Mindeközben egyre több a hajléktalan ember. A rendszer maga termeli ki a hajléktalanokat! Például a tömeges kilakoltatásokkal – mondta. Pedig a kormány mindezt megakadályozhatná, ha akarná.

A lakhatás alapjog

A Lakásmenet „Lakhatást, ne zaklatást!”, „Szociális bérlakást!”, „Méltóságot mindenkinek!”, és „Mindenkinek legyen jobb! A lakhatás alapjog!” kiáltások közepette indult meg a Szabadság térre, ahol újabb beszédek hangzottak el. Bejelentették azt is: az AVM újból törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ne lehessen megfelelő elhelyezés nélkül utcára tenni családokat. Februárban is próbálkoztak, akkor a fideszes parlamenti többség leszavazta. A felvonulás a Csaknekedkislány zenekar koncertjével és közös piknikkel ér véget.

(Forrás: Népszava)

Még 400 ezer embert fenyeget a kilakoltatás veszélye

About Author

Szólj hozzá!