Doug Jones negyedszázada az első demokrata párti szenátor, akit megválasztottak a konzervatív Alabamában. Minimálisra csökkent ezzel a republikánusok többsége a szenátusban.A demokrata párti Doug Jones szenátorjelölt nyerte a keddi előrehozott szenátusi választásokat Alabamában, a Donald Trump amerikai elnök által hivatalosan is támogatott republikánus párti Roy Moore-al szemben, akit azzal vádolnak, hogy évtizedekkel korábban kiskorúakat zaklatott.

A volt ügyész, Doug Jones negyedszázada az első demokrata párti szenátor, akit megválasztottak a konzervatív Alabamában, tovább apasztva a republikánusok amúgy is hajszál vékony fölényét a szenátusban, ahol most 51-49-re módosultak az erőviszonyok.

„Nemcsak Alabama államban, de az egész országnak megmutattuk az utat, hogy képesek vagyunk összefogni” – hangoztatta hívei előtt Jones az alabamai Birminghamben. Hozzátette: ez a választás a méltóságról és a tiszteletről szólt.

A szavazatok 90 százalékának feldolgozottsága mellett Jones több ezer vokssal vezetett republikánus párti riválisa előtt.

Trump: nagyon rövid időn belül ismét versenybe fognak szállni ezért a szenátusi helyért

Moore viszont nem ismerte el vereségét, támogatói előtt mondott rövid felszólalásában hangsúlyozta: még nincs vége. A kampányát vezető Bill Armistead szerint ez azért van, mert szoros eredmény várható, és az alabamai törvények szerint bizonyos feltételek esetén (fél százalékpont alatti eltérésnél) a voksokat újraszámolják. Ugyanakkor legfrissebb értesülések szerint Jones 1,5 százalékkal vezet.

Trump időközben Twitter-üzenetben gratulált a győztesnek. Ugyanakkor mikroblog-bejegyzésében nem rejtette véka alá: a republikánusok nagyon rövid időn belül ismét versenybe fognak szállni ezért a szenátusi helyért.

(forrás: MTI)HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét