Szabad Budapestet! Most! - Városi Kurír

Sorting by

×

Szabad Budapestet! Most!

A fenti címmel ismertette főpolgármester-jelölti programját Horváth Csaba, az MSZP jelöltje kedden Budapesten.

Hirdetés

Tarlós nem képviseli a fővárosiak érdekeit

Az ellenzéki fővárosi képviselő sajtótájékoztatóján úgy értékelt, hogy Budapest valamennyi problémája a szabadság, az önállóság és a pénzügyi függetlenség hiányával írható le, programja ezekre kínál megoldást.

Szerinte a több mint tíz éve fejlesztett dokumentum egyben vádirat is Tarlós István főpolgármester, Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz ellen, akik 2010 óta módszeresen rombolják és teszik tönkre a fővárost. Államosított és tönkre tett iskolák, kórházak, építési telekként átjátszott Városliget és tízezrével kivágott fák – jellemezte a kormánypárt és a főpolgármester tevékenységét.

Horváth Csaba úgy látta, Tarlós István az elmúlt években nem képviselte a fővárosiak érdekeit és ennek alapján alkalmatlan és méltatlan a folytatásra.

A szocialista politikus közölte, szabad és erős Budapest nincs pénzügyi önállóság nélkül. A programjából kiemelte: minden Budapesten befizetett 10 adóforintból 1 forintot megtart a főváros, ha őt választják főpolgármesternek.

Parkbeépítés helyett új parkokat létesítenének

Beszélt arról, hogy a következő tíz évben valamennyi fővárosi buszt elektromosra cserélnének, új villamosvonalakat építenének és meghosszabbítanák a metrót. Biztosítanák az akadálymentes közlekedést is.

Hozzátette: nem a város parkjait építik be, hanem új parkokat létesítenek, évente 100 ezer négyzetméternyit a következő öt esztendőben.

Horváth Csaba szerint a hatóságok feladata nem a budapesti polgárok vegzálása. Ezen változtatni fognak. Megjegyezte, hogy még nagyobb biztonságban érezzék magukat a budapestiek, parkőri hálózatot hoznak létre.

Véget vetnek a fideszes rombolásnak

Az egészségügy területéről szólva azt mondta, véget vetnek a fideszes rombolásnak, visszaszerzik a kórházakat. Az önkormányzat maga kíván gondoskodni a budapestiek egészségéről.

Hozzátette: jó iskolákat szeretnének Budapesten, versenyképes tudást, nyelvismeretet, nem horthysta erkölcstant, felesleges énekórákat vagy más „hülyeségeket”, amiket a Fidesz vagy a KDNP kitalál.

Az MSZP-s képviselő közölte, a Fidesz nem tudja felszámolni a szegénységet, sőt, újratermeli és megpróbálja „láthatatlansági köntösbe” burkolni. A szegények elleni háború egyik éllovasa Tarlós István – mondta.

Minden budapesti gyermek születése után elültetnek egy fát

Fel kell számolni a szegénységet, az embereket pedig segíteni kell abban, hogy ne váljanak hajléktalanná – közölte.

Kitért arra is, hogy a Fidesz az elmúlt években a fővárosban „csúcsra járatta a láncfűrészeket”. Budapesten évente 10 ezren halnak meg a légszennyezettség miatt – jegyezte meg. A parkosítás mellett arra is ígéretet tett, hogy minden budapesti gyermek megszületése után elültetnek egy fát. Ez évente mintegy százezer fát jelent.

A budapestiekben van revansvágy

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke vízválasztónak nevezte 2019-et a magyar politikában, mivel két választás is lesz, az európai parlamenti és az önkormányzati. Szerinte a fővárosiak már 2014-ben is el akarták zavarni a Fideszt, amit csak törvénymódosítással tudott megakadályozni a kormánypárt. Ezért a budapestiekben van revansvágy.

Hozzátette: Budapesten most is többségben vannak az ellenzékiek, a liberális, a zöld, a baloldali és jobboldali demokratikus szavazók együttesen. A politikusok feladata, hogy biztosítsák: egy jelölt maradjon a főpolgármesteri posztért az ellenzéki oldalon – hangoztatta. Egységben az erő, egy az egy ellen – magyarázta, miért van szükség a pártok összefogására.

Kunhalmi Ágnes azt kérte Horváth Csabától, hogy főpolgármesterként tegyen a város tisztasága érdekében. „Takarítsa ki a fővárost! Söpörje ki!” – fogalmazott, azt javasolva, hogy ne csak a turisták által látogatott kerületeket takarítsák.

Ha Karácsony nyeri az előválasztást, Horváth támogatja

Tüttő Kata, a fővárosi MSZP alelnöke azt mondta, olyan jelölteket választanak, akik képesek változást hozni Budapesten. Szólt arról, hogy ma Budapesten nehezebb kifizetni egy albérletet, mint Berlinben vagy Bécsben. Olyan lakáspolitikát, szociális ellátórendszert, bérlakásprogramot szorgalmazott, amely egészséges, környezetbarát és megfizethető lakhatást biztosít

Horváth Csaba kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy az ő személyes ambíciói február 3-ig, a baloldali előválasztás végéig tartanak. Úgy látta, hogy Karácsony Gergelynek, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltjének elképzelései és az ő programja között nagy átfedések vannak. Ha Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, akkor támogatni fogja – jelezte.

Szerinte az előválasztáson addig kell menni, annyi fordulót kell tartani, amíg egy jelölt nem marad. Sermer Ádámot, a Liberálisok jelöltjét nem tartotta a város szakértőjének.

Kívánatos lenne az ellenzéki együttműködés az EP-választáson

Volt kérdés az MSZP EP-listájáról is, amellyel kapcsolatban Kunhalmi Ágnes emlékeztetett arra, hogy a Párbeszéd és az MSZP közösen indul és várják a további csatlakozókat az együttműködéshez. A választmányi elnök személyes véleményét ismertetve közölte, kívánatosnak tartaná, ha már az EP-választáson is kialakulna az együttműködés az ellenzéki pártok között és közös listán indulnának, a Jobbiktól az MSZP-ig. A Jobbikkal kapcsolatos álláspontjának változását azzal indokolta, hogy a pártban megtörtént a kívánatos szakadás, a Mi hazánk mozgalom kivált.

A politikának ez egy adottsága, ezt el kell fogadni közszereplőként – válaszolta arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy ajtónak futós versenyeket hirdettek a közösségi oldalakon a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában történt balesete után. Az Oscar-díjat pedig köszönöm – fogalmazott.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Karácsony Gergely elindul a főpolgármesteri posztért

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.