Szabadság? Koncert?

Valami nagyon össze lett itt kutyulva, jelentem tisztelettel. Amióta a kormányzat a Hősök terére meghirdette a “Szabadságkoncertet” nem tudok szabadulni attól, hogy maga az esemény és a körítés is szándékos dezinformáció vagy ha erősebben kívánok fogalmazni, akkor egyszerűen kijelenthető, hogy ez történelemhamisítás és egyben kegyeletsértés is.

A hivatkozási alap a rendszerváltás 30. évfordulója

1989 valóban a rendszerváltás egyszeri és megismételhetetlen éve volt, ám az időpontokkal van egy kis bökkenő.

Az ingyenes Szabadságkoncert június 16-án 20 órakor kezdődik. Szabó László, a koncert rendezője elmondta: az előadókat 40 fős szimfonikus zenekar és 30 fős kórus kíséri, a színpad 34 méter széles lesz, minden zenekar három-három dalt fog előadni. A koncert elején a Magyar Honvédség Gripen vadászgépei húznak át a Hősök tere felett.

A Szabadságkoncert a Liszt Ferenc Kamarazenekar rövid bevezetőjével indul, amelyben a Roxette Listen to Your Heart című dalának ismert motívuma mellett a fellépők egy-egy slágerének részletei is felcsendülnek.

Ugye a történelmi esemény június 16-án a kivégzett mártír miniszterelnök Nagy Imre és sorstársainak újratemetése volt a barbár tett 31. évfordulóján. Éppen ezért ez a nap a gyász és a megemlékezés napja Magyarországon, nem az ünneplésé és a zenés vigasságé.

Közvetlenül a rendszerváltás után senki nem vonta kétségbe, hogy június 16-a az elcsendesedés, a magunkba fordulás napja

Ezen a napon a Budapesti Fesztiválzenekar honosította meg az ingyenes koncertet a Hősök terén. A Fischer Iván vezette BFZ 20 éven át minden nyáron megtartott ezt a bensőséges eseményt.

1991. június 30-án hagyta el hazánkat az utolsó szovjet katona. Később ezt megünnepelve született meg a Budapesti Búcsú rendezvény. A könnyűzenei koncert rendszerint június utolsó hétvégéjére esett.

Szóval két esemény volt, a Nagy Imre kivégzésére és az újratemetésre emlékező BFZ-koncert, valamint a Budapesti Búcsú.

Harminc évvel a rendszerváltás után a jelenlegi kurzus már teljes gőzzel írja át a közelmúlt történelmét.

Éppen idén nyáron jutottak el odáig, hogy felszántják a méltán híres és hiteles 56-os Intézetet.

Visszatérve június 16-ra. Nincs és nem is lesz itt semmiféle Szabadságkoncert. Ez a dübörgő rendezvény már a kormánypárt történetmesélését kívánja alátámasztani az udvari, akarom mondani fideszes zenészekkel, celebritásokkal.

A “Szabadságkoncert” szervezőinek Nagy Imre és társai mártírhaláláról egyetlen gondolata és semmi mondanivalója sincs. Itt és most a magyar rockzene felkent papjai és papnői ülnek tort a gyász fölött.

Közben a Jászai térre átlopott Nagy Imre szobor ott árválkodik a Margit-híd lábánál, a valódi demokraták június 16-án ott hajtanak majd fejet az 56-os hősök előtt. Csendben és csinnadratta nélkül.

Vasárnap délben a Jászai Mari téren Nagy Imre unokája Jánosi Katalin mond beszédet, majd Galkó Balázs szavalatai után koszorúzás lesz és mindenki egy-egy szál virággal emlékezhet a meggyilkolt miniszterelnökre és az időközben ismét ellopott szabadságra. Koncert nélkül.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük