Nem tanult a lebukásokból

Azt hittem, doppingügyben nekem már nem lehet újat mondani. Új szert persze lehet: de új ötletekkel ne jöjjön senki, már mindent elsütöttek, a kínai teknősbékavesétől (aminek nincs doppinghatása) egészen a tortellinis levesig, amibe véletlenül esett a tiltott szer. Hát van új a nap alatt: Szabina Asirbajeva kazah tornász négyszer bukott meg a vizsgálaton.

És természetesen mind a négy alkalommal véletlenül.

Mármint, az is egy kellemetlen véletlen, ha valaki megbukik, de Asirbajeva szent esküvést tett, hogy ő nem is doppingolt. De ha igen, akkor sem. A kazah ritmikus sportgimnasztika 19 éves csillaga négy alkalommal találtatott könnyűnek a WADA mérlegén: 2017. április 9-én (Pesaro, világkupa-verseny), április 23-án (Taskent, világkupa-verseny), április 27-én (Baki, világkupa-verseny) és június 4-én (Guadalajara, világkupa-verseny). Mintái minden esetben pozitívnak bizonyultak furoszemidre, hidroklorotiazidra és klorotiazidra – mindhárom szer vízhajtó. Persze, hogy könnyűnek találtatott, ugyanis a vízhajtókat ebben a sportágban súlycsökkentésre használják a légies hölgyek.

Erről elég annyit mondanunk, hogy csak Kazahsztánban az elmúlt négy év folyamán 15 esetben buktak meg sportolók vízhajtókkal. Tudnia kellett Szabinának, hogy kockázatos ilyesmit használni. Ámde – saját állítása szerint – erről fogalma sem volt, és rebegő pillájú drámai szendeként adja elő az ő verzióját, vagyis, hogy egy nap felduzzadt végtagjai miatt fordult orvoshoz, és mivel a válogatott orvosa nem volt mellette, magánúton keresett tanácsadást. Nem olvasta el a gyógyszer összetevőit, és csak később jött rá, hogy három tiltott szer is volt a vízhajtóban.

Ennek viszont következményei lettek

2017 decemberében a kazah szövetség – bár hivatalosan azt kommunikálták, hogy visszavonult – minden edzéstevékenységtől és versenytől eltanácsolta. Asirbajeva nem szeretne felhagyni a versenysporttal, bár visszatérését igen bizonytalanná teszi, hogy eltiltása szűk két hónappal a 2020-as olimpia előtt jár le, országa szövetsége pedig kommunikálni sem hajlandó vele. A válogatott vezetőedzője, Alija Juszupova szerint Asirbajeva a szakmai stáb háta mögött, a tudtuk nélkül nyúlt tiltott szerekhez.

A FIG bejelentette, hogy 2017. április 1.–június 30. között Asirbajeva minden eredményét törlik. A kazah tornásznő ezzel elveszít két egyéni Ázsia-bajnoki címet (karika, labda), és a kazahok egyéni csapatversenyben elért aranyérmét is elveszik. Különben Szabina Asirbajeva Rióban már járt olimpián, akkor a 12. helyen zárt.

Hát kérem, sok mindent megért az ember, talán még azt is, hogy egyszer bevette a kislány a vízhajtót, mert nem tudta, hogy tilos. Ugyan nem érthető, hogy ha évente négy kazah sportoló bukik meg vele, annak hogyan nem ment híre, de lehet, kazah földön lassan jár a posta. Viszont miért nem jelezte a válogatott orvosának, mit szed – miután már szedni kezdte? Miért folytatta a szedését, a látványos bukások után?

Igazán kitalálhatott volna valami elfogadhatóbbat. Azt sem hinnénk el, de legalább úgy tehetnénk, mintha…

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Dopping vagy nem dopping…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük