Szabó István nem veszi át az életműdíjat a Magyar Filmakadémia Egyesülettől

Nem veszi át Szabó István, a nemzet művésze a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját – írta az egyesület elnöksége közleményében.

Döntéséről Szabó István szóban tájékoztatta a Magyar Filmakadémia Egyesületet,

amely tiszteletben tartja és tudomásul veszi a filmrendező döntését. Szabó István kitüntetését egyébként a közelmúltban többen kritizálták az Oscar- és Kossuth-díjas rendező ügynökmúltja miatt.

A Magyar Filmakadémia január végén hozta nyilvánosságra,

hogy

  • Béres Ilona,
  • Cserhalmi György,
  • Eperjes Károly,
  • Pécsi Ildikó színészek és
  • Szabó István rendező pályáját életműdíjjal jutalmazza;

Az ünnepélyes díjátadó a Magyar Filmdíj 2020 – Magyar Mozgókép Szemlén pénteken lesz a Pesti Vigadóban.

Február elején Schmidt Mária nyílt levelet írt  Kásler Miklós miniszternek, Fekete Péter államtitkárnak, Káel Csaba filmbiztosnak és L. Simon Lászlónak, hogy a rendező kitüntetése ellen tiltakozzon.

Nyugtassanak meg, hogy a harmadik Orbán-kormány értékrendjébe nem fér bele a kommunista ügynökök magasztalása, tetteik súlyának elbagatellizálása, és mentegetése” 

Egyben emlékeztetett arra, hogy 2006 januárjában az Élet és Irodalomban megjelent, hogy Szabó a III/III-as csoportfőnökség jogelődjének, a II/5-ös, a belső reakció elhárítását végző osztálynak jelentett több éven át a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatóiról. A rendezőt 1957. február 13-án szervezték be, munkadossziéja szerint 1957 és 1963 között összesen 48 jelentést írt. A megfigyeltek között voltak: Bárdy György, Básti Lajos, Gábor Pál, Jancsó Miklós, Kézdi-Kovács Zsolt, Mécs Károly és Törőcsik Mari.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük