Szájer és Lezsák, a szabadság két szárnyas kerubja -Schmidt Mária kitüntetősdit játszott

A kerubok: a Paradicsom és a frigyláda őrei, a szeráfokkal együtt Isten közvetlen környezetét alkotják, őt követik, legalábbis a katolikus lexikon szerint. Szájer József és Lezsák Sándor is valami ilyesmi lehet, már ha hinni lehet Lendvai Ildikó elemzés-kísérletének.

Egy, pontosabban két kitüntetés margójára

Lezsák Sándor és Szájer József Petőfi-díjat kapott. A díjat a Schmidt Mária-féle alapítvány és a Mol-csoport alapította azoknak, akik a szabadságért személyes áldozatot hoztak és helytállást tanúsítottak. A két kitüntetettnél ez utoljára a rendszerváltás idején volt igaz, ezért az adományozók bizonyára gondolkodtak, hogyan nevezzék meg mostani érdemeiket.

Az ilyesmi még Petőfinek sem volt könnyű, több strófás verset szánt a “Minek nevezzelek?” problémának: “Minek nevezzelek,/ Ha megzendülnek hangjaid,/ E hangok, melyeket ha hallanának/ A száraz téli fák,/ Zöld lombokat bocsátanának”, és így tovább..

Végül a díjosztáson így jellemezték őket: “a bátorság, a meg nem alkuvó kitartás példaképei”. Hát nem tudom. Talán még egy kicsit gondolkodni kéne a megnevezésen, akár azon az áron, hogy az alaposabb tanulmányozás kedvéért még egy ideig tovább gyönyörködnek a díjazottak megzendülő hangjaiban valamint a zöld lombokat bocsátó száraz téli fákban. Ha már Petőfiről, beszédekről és zöldségekről van szó.

Petőfi-díj leírása:

“A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Közalapítvány (Ez Schmidt Mária és a Terror háza , a szerk.) 2009-ben Petőfi-díjat alapított, a közép-európai népek szabadságáért meghozott áldozatok és teljesítmények elismerésére. A kitüntetéssel a régió és világ azon kiemelkedő személyiségeit emelik magasra, akik személyes helytállásukkal, a szabadságáért hozott személyes áldozattal mutattak példát és mozdították előre a „közös jó”, a szabadság ügyét. A díj – Juha Richárd szobrászművész Petőfi Sándorról készített mellszobra – és a vele járó mintegy 10 ezer eurós pénzjutalom segítségével az alapító olyan személyiségeket kíván elismerni és jutalmazni, akik a világhírű magyar költőhöz hasonlóan megalkuvás nélkül, az emberi együttlét legnemesebb és legsúlyosabb döntéseit hozták meg. Nélkülük közös világunkból elvesztek volna azok az értékek, melyekre alapozva értelmet nyernek olyan fogalmaink, mint a szabadság, az igazságosság és az áldozat. A díjalapításhoz csatlakozott a Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság, a MOL, ami kellő súlyt ad annak az üzenetnek, hogy ez az elismerés is igényt formál a legnagyobb figyelemre regionális és nemzetközi porondon. A díjazottakat a kuratórium és a MOL választja ki közösen több jelölt közül.” Wikipédia

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük