Szakács László: a kormány rábízza a bíróságra a családok kilakoltatását

Az MSZP új banki elszámoltatási törvény megalkotását sürgeti a devizahitelek árfolyamkockázatát illetően, és azzal vádolja a kormányt, hogy elvégezteti a piszkos munkát a bíróságokkal, és kiszolgálja a bankvilágot.

A NER kiszolgálja a bankvilágot

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese, csütörtöki sajtótájékoztatóján a Kúria múlt heti döntését értékelte, amelyben az Európai Bíróság árfolyamkockázatra vonatkozó határozatát értelmezték. Az MSZP politikusa rámutatott: bár maga a jegybank mondta azt korábban, hogy nem tudja meghatározni a devizaárfolyamok változásának irányát és mértékét, a Kúria mostani döntése szerint ezt mégis tudni kellett volna, de nem a jegybanknak, hanem az adósnak.

„Ez az egész magyarázgatás, értelmezgetés arra megy ki, hogy a NER továbbra is ki tudja szolgálni a pénzvilágot, a bankvilágot, akár annak árán is, hogy magyar családok százait, ezreit dobják ki az utcára” – értékelte a döntést Szakács László, aki szerint a „NER és a kormány elvégezteti a bírósággal a piszkos munkát”, rábízza a bíróságra a családok kilakoltatását.

Új banki elszámoltatásra van szükség

Az MSZP nevében ezért azt sürgette: miután az árfolyamrés és a tisztességtelen kamatemelések tekintetében törvény született, alkossanak jogszabályt az új banki elszámoltatásról az árfolyamkockázat oldaláról is, valamint azonnal állítsák meg a végrehajtásokat és mondják fel a Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) Orbán Viktor által kötött megállapodást, mert az kiárusítja a magyar családokat a bankoknak.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője arról beszélt: a Kúria döntésében több hibát is vétett, hiszen az adósokat tette felelőssé, hogy nem rendelkeztek az árfolyamkockázatra vonatkozó információval, holott a termék előállítójának, forgalmazójának kell minden szükséges információt biztosítani a vásárló, fogyasztó részére. Rámutatott: a Kúria mostani döntése szemben áll azzal a korábbi jogegységi határozattal is, amely szerint az árfolyammozgás iránya és mértéke előre nem határozható meg, ezért erről az adóst nem kellett tájékoztatni.

Minden szerződést forint alapon újra kell számolni, kamat- és költségmentesen

Hangsúlyozta: nemcsak azok hitelkárosultak, akiket kilakoltattak, akik elveszették lakásukat vagy autójukat, hanem azok is, aki „egy csepeli panellakásért egy budai villa árát” fizették ki. A Hiteles Mozgalom szerint ezért az egyedüli megoldás az, hogy minden szerződést forint alapon újra kell számolni, mégpedig kamat- és költségmentesen, mivel szándékos megtévesztés történt a bankok részéről – jelentette ki.

(Forrás: MTI)

A Fidesz-KDNP képviselőit nem érdekelte a kilakoltatások ügyében összehívott parlamenti ülés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük