Szakály Sándor szerint Horthy sík hülye volt, persze lehet, hogy az igazgató csak össze-vissza beszélt

Többek között Szakály Sándort a Veritas, a kormány kedvenc történelemkutató intézetének vezetőjét is az a megtiszteltetés érte, hogy felszólalhatott a Horthy Miklós emléknapon Kenderesen, ahol ott volt a Horthy unoka, Horthy István Sharif is.

Hasonlóan a többiekhez

Szakály Sándor akárcsak a többi megszólaló maga is egy alternatív múlt hazug képét próbálta ráerőltetni a jelenre és legalábbis helyben sikerrel járt. Szakály bűne azonban – mivel történész(?) – sokkal nagyobb, mint a többieké. Őt még részlegesen sem lehet a nemtudás álcájával felmenteni. Nem, Szakály nem tévedett, Ő előre megfontoltan cinikus, ótvaros módon hazudott.

Cinizmusa és hazugságáradata nem állt meg a hétköznapi határoknál. Nem, Ő jóval tovább ment. Annak az intézetnek az igazgatója, amely honlapján, mint hitvallását hirdeti Deák Ferenc egyszerű igazságát: „…hazudni nem szabad”, kijelentette, hogy annak a Horthy Miklósnak a kormányzása alatt született zsidótörvények, aki többször is büszkén hangoztatta magáról, hogy meggyőződéses antiszemita, nem jogfosztást, hanem csak jogkorlátozást jelentettek a zsidóknak.

Az már csak a jelenlevő úri közönséget minősíti, hogy nem fordított hátat az előadónak. Sőt továbbra is odaadó figyelmükkel tüntették ki. Igen, ott és akkor azt akarták, hogy igazak legyenek azok a mondatok amelyekről alighanem maguk is tudták, hogy nettó hazugságok.

Vagy Horthy volt sík hülye, vagy Szakály hazudozó, harmadik lehetőség nincs

A kurzustörténész egy ponton már annyira meg akart felelni az elvárásoknak, hogy becsalta magát a formál logika csapdájába is. Ez az a rétori hely, ahonnan pedig nagyon nehéz kikecmeregni. Neki sem sikerült, sőt, ahogy ő, úgy a közönsége sem vette észre, hogy lyukra futottak.

Az előadó elérkezett fejtegetésének és szerecsenmosdatásának ahhoz a részéhez, ahol azt akarta bizonygatni, hogy a vidéki zsidóság haláltáborokba szállításáról mit sem tudott a derék lovastengerész. Szerinte a kormányzó csak 1944 júniusának végén, vagyis már a vidéki zsidóság deportálása után szembesült azzal, hogy nem munkatáborba, hanem a gázkamrákba viszik őket.

Nos, ha ez igaz, akkor azok, akik Horthy Miklóst ünneplik, egy retardált hülyét hozsannáznak. Ezek szerint szinte egyedüliként nem tudta, hogy mi történik országa polgárainak jelentős részével. Ebben az esetben az sem igazán érthető, miért néz rá olyan csodálattal  kései utóda, Magyarország jelenlegi miniszterelnöke, aki azt mondta róla:

“kivételes államférfiként szolgálta a nemzetet”.

Mindennél sokkal valószínűbbnek tűnik az a megfejtés, hogy az 1941-es zsidó deportálásokat egyszer már idegenrendészeti megoldásnak nevező Szakály Sándor nagy igyekezetében túllőtt a célon, de szerencséjére, az agyilag szerényen komponált hallgatósága nem vette észre a zsákutcát.

Kapcsolódó

A holokauszt első tömegmészárlása napján tartanak Horthy-emléknapot, fideszes felszólalókkal

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük