Sorting by

×

Szakíthat egymással a Fidesz és a KDNP!?

Ez lényegében az Európai Parlamentben megtörtént, hiszen míg a Fidesz pártelnöke a tervezett Európai Néppárti (EPP) képviselőkre vonatkozó szigorítások elfogadása előtt otthagyta a néppárti frakciót, addig az egyetlen KDNP-s politikus nem tartott a fideszesekkel.

Igen, Hölvényi Györgyről van szó,

aki 2003-tól egészen 2009-ig az Európai Parlamentben az Európai Néppárt Képviselőcsoportja mellett volt sajtótanácsos. A második Orbán-kormányban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára lett 2012-ben, amely tisztséget a ciklus végéig megőrizte. 2014-ben az európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listáján tizenkettedikként mandátumot szerzett, majd ezt a sikert öt évvel később megismételte.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) folytatja az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakciójában megkezdett munkáját

– közölte Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője Brüsszelben.

A magyar kereszténydemokrata képviselő elmondta:

a KDNP Antall József korábbi miniszterelnök és Helmut Kohl korábbi német kancellár hívására még az 1990-es évek elején csatlakozott az Európai Néppárt pártcsalád elődjéhez, a Kereszténydemokraták Európai Szövetségéhez (EUCD), tagsága azóta folyamatos. Kiemelte:

az alapszabály-módosítás – ellentétben a Fidesszel – a KDNP számára nem teremt jogi helyzetet, közvetlen kényszerítő erő hiányában nem vesz el megszerzett tisztséget.

Hölvényi György feladatának nevezte, hogy a lehetőségekhez képest tovább erősítse a vallásszabadságért, az üldözött keresztényekért, a vallások közötti párbeszéd előmozdításáért, valamint az európai fejlesztéspolitikáért megkezdett európai parlamenti munkáját.

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja

szerdán szavazta meg a frakció alapszabályának módosítását, amely többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának felfüggesztését, illetve kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a döntést követően azt közölte, 12 képviselője kilép az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából.

Az Európai Néppárt balra tolódik, folyamatosan veszíti el karakterét

Az Európai Néppárt (EPP) balra tolódik, folyamatosan veszíti el karakterét. A Fidesz véleménye szerint ideje lenne, hogy a pártcsoport visszatérjen a Nemzetek Európája koncepcióhoz, és elfogadja: a hagyományos kereszténydemokrata értékeknek helye van az európai politikában

– jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő Brüsszelben szerdán. Hidvéghi Balázs magyar újságíróknak nyilatkozva elképesztőnek nevezte, hogy a koronavírus-járvány közepette a járvány leküzdésében való tevékeny szerepvállalás helyett az EPP EP-frakciója alapszabálya módosításával van elfoglalva. Szavai szerint a Fidesz EP-képviselői számára

elfogadhatatlan, hogy megváltoztatva a működési szabályzatot a frakció képes legyen “elnémítani” a magyar képviselőcsoportot. A fideszes képviselők ezért döntöttek úgy, hogy kilépnek az Európai Parlament néppárti frakciójából – emelte ki a képviselő.

A Fidesz EP-képviselőinek a magyar emberek képviselete a fontos

A képviselőcsoport ezért megkezdett európai parlamenti munkájához olyan megoldást fog találni, amely a legjobban biztosítja, hogy a magyar érdeket, a magyar emberek véleményét képviselni tudja. A Fidesz EP-képviselői továbbra is ki fognak állni azokért az értékekért, amelyek sikeressé tehetik Európát, amelyek sikeressé teszik Magyarországot is – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

(MTI)

 

felhívás
illusztráció: V.K.

 

Izrael, Bensouda
illusztráció: V.K.
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.