Szalma Botond: Semjén a Fidesz a csicskájává tette a KDNP-t

Szalma_Botond
Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Szalma Botond, az újpesti ellenzék közös polgármester jelöltje a héten bejelentette, családi okokból visszalép, nem kíván indulni a választáson. Szalma azt mondta: példaértékűnek tartja az ellenzék teljes körű együttműködését, továbbra is „teljes mellszélességgel” támogatja a Fidesz leváltása érdekében, de nem tud benne részt venni. A családi okokat nem kívánta részletezni.

Szalma Botonddal, még polgármester jelöltként a Magyar Hang készített interjút. Úgy gondoljuk érdekes lehet olvasóink számára, hogyan is látja a világot, a hazai közéletet a KDNP volt fővárosi elnöke. Az interjú pár nappal a visszalépése előtt jelent meg, így igencsak rejtélyesnek tűnik a „családi okra” való hivatkozás.

Magyarországon minden elképzelhető

A beszélgetésből elsősorban a Fideszre és a “szövetségesére” a KDNP-re vonatkozó részeket szemlézzük, ami a történtek ismeretében akár még pikánsnak is nevezhető. Arra nem is merünk gondolni, hogy az interjúban elhangzott, igencsak erős minősítések kormányzati reakciója válthatta ki a Szalma lépését. Tudjuk, Magyarországon minden elképzelhető, gondoljunk csak arra, hogy Simicska Lajos attól tartott, hogy káros sugárzással akarják őt kiiktatni, ezért sugárzásmérőket is beszerzett.

Szalma Botond elmondta, hogy 2006-tól a korábbi polgármester, Derce Tamás-féle Újpestért Egyesület színeiben volt képviselő-testületi tag. Később megalapították a KDNP újpesti alapszervezetét. Kemény csatákat vívott akkor az MSZP–SZDSZ–Fidesz alkotta ellenzékkel. Bár 2006-ban ütötte-vágta a szocialistákat, máig előre köszönnek neki. 2010-ben már a Fidesszel közös listán jutott a képviselő-testületbe:

“A KDNP budapesti elnökeként szerettem volna, ha a párt keresztény és demokrata lesz. 2014-ben a kizárásomat követően a bíróság visszahelyezett a KDNP-be. Ha akarnám, máig a tagja lehetnék, de aztán magamtól kiléptem. 2014-ben azért indultam el a fideszes Wintermantel Zsolttal szemben, mert így tudtam megmutatni, hogy sem az általam vezetett fővárosi, sem az újpesti KDNP nem egyezett bele abba, hogy Wintermantel a Fidesz és a KDNP közös jelöltje legyen. “

A régi, szép 2012-es év….

Kitért arra is, vajon Schmitt Pál köztársasági elnök disszertációbotrányának idején – 2012-ben a KDNP fővárosi elnökeként lemondásra szólította fel – kisebb kockázattal lehetett-e különvéleményt megfogalmazni, mint ma:

“Szerintem igen. Egyébként azt nem azért mondtam, mert egy “l “-lel írta az állomást vagy az államfőt, hanem mert Magyarország első számú közjogi méltósága nem lophatja a doktori értekezését. A nyilatkozatom után velem történtek a KDNP lényeges problémáira mutatnak rá. Semjén Zsolt – akivel addig jó viszonyban voltam–a maga módján félt attól, hogy felnövök. Jött egy ember, aki el merte mondani Schmitt Pálnak, hogy ne legyen köztársasági elnök. Ez a tett akkor is rendszeridegen volt. A Fidesz Újpesten sem egyeztetett a KDNP- vel semmit. Semjén Zsolt egy aranyos, szolid politikus, de ha most nem miniszterelnök-helyettes lenne, akkor hittant tanítana az Áldás Utcai Általános Iskolában,. vagy újságíró lenne az Új embernél. A Fidesz a csicskájává tette a KDNP-t. “

Semjénnel nem!

Elmondta, hogy nagyon ritkán beszél ma már vezető kereszténydemokrata politikussal. Semjén Zsolttal egyébként azóta nem beszélt, mióta megszavazta a kizárását. Megfogalmazta, hogy szerinte mi tartja életben a KDNP-t:

“Az, hogy a pártot 13 éve nem mérették meg a választáson. Léte értelmét az adja, hogy a Fidesznek szüksége van a hívő szavazókra. Annak a Fidesznek, amely nem éppen hízelgően beszél a pápáról. A KDNP azonban akkor sem szólal meg. A párt nevét tökéletesen amortizáltuk, és az emberek már azt sem tudják, hogy létezik.”

A folytatásban: A Fidesz egy robogó vonat, amelyen nincs fék!

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

1 Response

  1. Halmi András szerint:

    Nagyon rossz a szöveg! A KDNP egy, a sor végén talán helyet találó párt. Ha ma megmérettetne, a seholba lenne! Ráakaszkodott a fideszre, nyal neki keményen, a fidesz meg természetesen mint szavazatokat szívesen veszi. A koalíció csupán egyetlen időszakra köttetett, amit mindenki beszopva még ma is a fidesznek tart. Egyszóval, az egész kispárt egy senki. A kutyapárt többet ér!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.