Számoljunk, Béláim! – “Oltakozás”-matek mindenkinek!

Számoljunk picit- de kicsiségen ne akadjunk fenn! Azt nyilatkozza minden elétartott mikrofonban minden kormánymegszólaló, hogy a regnáló kormány legfőbb feladata, -aminek persze a világon a legnagyobb mértékben eleget is tesz- a magyar emberélet védelme. A Covid 19 vírus második hullámát „sikerült leszorítanunk, ha még nem is semlegesíteni, de most már földharc van… levittük a birkózószőnyegre”. Az adatok persze nem ezt mutatják,

Vagy mégis…..?

Minden virológus állítja, hogy az igazi védelem az átoltottság lesz, amikor az országlakosságának cirka 60 %-a megkapja a két oltást. Erre a kormány-válasz: majd, ha lesz oltóanyag, amit ugye az EU rendelt meg, -és fizet- és amit szokásához híven ellúzerkedett, mert későn ébredt. És itt álljunk meg egy szóra. A közösségi oldalon találtunk egy számítást, amiből feketeén-fehéren kiderül, hogy nem pont az oltóanyaggal van a bibi, még csak nem is az EU-val….

“Kicsit sok a szám, de azért még egy diszkalkuliás is megérti. Ha akarja…

Számoljunk kicsit:

Izrael azért tud oly gyorsan haladni az átoltással, mert a világpiacon 30 dollárért vette meg a Pfizer oltás adagját. Ez kb duplája az EU által en gros kialkudott db árnak, és kb 50 százalékkal több, mint amennyiért az USA vett belőle.

Izrael tehát kb 9000 ft/db áron vett meg egy adag Pfizer oltást

(Az egyszerűbb számolás kedvéért legyen ez 10 ezer Ft.)

Eszerint ezer oltás ára lenne 10 millió forint. Egymillió oltásé pedig 10 milliárd forint. Ha egymillió embert 2x kell beoltani, akkor az 20 milliárd forint.

Ha a teljes kb 10 milliós magyar lakosságot 100 %-ban beoltják, akkor annak ára lenne mindösszesen 200 milliárd forint… Ami nyilván képtelenség, mert a gyermekek, a várandósok, az immunhiányos betegek, stb nem kaphatják meg, és a lakosság fennmaradó 2/3-ának kb a felére elégséges lesz az EU biztosította mennyiségű oltás. Ami még mindig 60-70 milliárd forint.

Ezt vessük össze azzal a ténnyel,

hogy még a tavasszal 300 milliárd forintért, azaz mindösszesen 6-szor annyiért, mint amennyibe a nyájimmunitás kerülne, tehát 6-szor annyiért vett a magyar állam tök fölösleges és döntő részt szar lélegeztetőket Kínából. A STRÓMANOKON KERESZTÜL PERSZE. PÁR HÉT ALATT. Nos tehát ha lenne rá politikai akarat, akkor ez a dolog most, ahhoz képest aprópénzért megoldható lenne.

Ez a 50-70 milliárd forint egyébként nem egészen annyi, mint amennyi pénzt az állam Budapesttől a járványra hivatkozva elvett 2020-ban.

lapzsemle

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük