Ász-főtitkár: a számvevőszék számára nem léteznek ellenzéki, illetve kormánypártok – Akkor mégis mire véljük?

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főtitkára megorrolt az őket ért kritikák miatt. Leszögezte, az ÁSZ nem politikai szervezet, és ő maga sem politikus, ezért a “politikai csatamezőre” nem lépnek be, hiába “próbálnak berángatni minket”. 

A tett és a duma ellentéte

Holman Magdolna interjút adott a Fidesztől egyáltalán nem független origo.hu-nak, amiben felháborodásának adott hangot a méltánytalan feltételezéssel kapcsolatban, miszerint politikai megrendelésre vegzálnák a választás előtt az ellenzéki – és csak azokat – pártokat. Mondandója tele volt megkérdőjelezhetetlen “leszögezésekkel”:

  • az ÁSZ nem politikai szervezet, és ő maga sem politikus, ezért a “politikai csatamezőre” nem is lépnek be, annak ellenére, hogy “próbálnak berángatni minket”.
  • a számvevőszék számára nem léteznek ellenzéki, illetve kormánypártok, csak ellenőrzött szerveztek vannak.
  • az ÁSZ semmilyen politikai szempontot nem mérlegel, minden pártot egységesen kezel és ellenőriz.
  • az ÁSZ nem büntet, hanem ellenőrzési bizonyítékok alapján megállapít
  • nem szab meg tizenöt napos fizetési határidőt
  • a jelentések nyilvánosságra hozatalával az ÁSZ feladata véget ért
  • nem vár befizetést senkitől. “Mindent a törvények írnak elő, a számvevőszéknek nincs semmilyen mérlegelési lehetősége”.

Holman főtitkár asszony értetlenül áll az előtt, hogy szervezete csupán tükröt tart a pártok elé, akik inkább összetörnék azt:

“Azt viszont nagyon furcsának és társadalmi szempontból rendkívül károsnak tartom, hogy azok akik, éveken keresztül azt hangoztatták, hogy nem elég szigorúak a törvények, vagy a számvevőszék nem tesz meg mindent a pártok elszámoltatása érdekében, most durván az államba és a számvevőszékbe rúgnak. (…) Nem az a megoldás, hogy összetörjük a tükröt, ha nem tetszik az, amit látunk benne”

Arra a kérdésre, hogy ha a szándék tele van jóindulattal, akkor miért nem juttatnak belőle a regnáló pártszövetségnek is belőle, azt válaszolta a felkészült közszolga:

Az ÁSZ a 90-es években kialakult ütemezés szerint végzi a pártok ellenőrzését, a törvényi előírás szerint kétévente. (…) A Fidesz és a KDNP 2014-2015. évekre kiterjedő ellenőrzése 2017 nyarán zárult le, így e két párt következő ellenőrzése a 2016-2017. évekre terjed majd ki. A 2017-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolót viszont 2018. május végéig kell nyilvánosságra hozniuk a pártoknak, így a Fidesz és a KDNP ellenőrzése leghamarabb 2018 második félévében kezdődhet meg.

(forrás: MTI; origo.hu)

Az ÁSZ minden ellenzéki pártnak odacsap – A Fidesz meg a KDNP maga a tökély

Azt persze nem vizsgálja az ÁSZ, honnan volt krumplija Rétvárinak

Mi lesz a pártokkal, ha nem fizetik ki az ÁSZ-büntetést?

 

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük