Alig egy napja hagyta el egykori pártját az MSZP egyik legismertebb és alighanem legtöbb vitát kiváltó politikusa, Szanyi Tibor. Az egykori Europa parlamenti képviselő szerdán gyors válaszokat adott a Magyar Hang kérdéseire. Ezt az interjút szemlézzük.

MSZP és az önazonosság

Így beszél a politikus az októberi önkormányzati választáson látott ellenzéki áttörésről:

– Örültem a választások eredményének, mert egy nagyon fontos üzenet átment: a Fidesz nem verhetetlen. Ez egy nagyon jelentős áttörés, de ettől még az MSZP nem lesz önazonos. Ez egy nagy ellenzéki massza, amelyben az egyes ellenzéki pártok arculata nem látszik. 

A pártok összefogása szerinte is szükséges, ám sokkal kidolgozottabb formában:

Azt mondom, hogy jó, mi több, még szükséges is. De ennek az egésznek kell egy technikai és egy politikai láb. Most csak a technikai van meg, én pedig hiányolom a politikait. Ha csak egyik van, az féllábú, az nem fog sprintelni. Meggyőződésem, hogy a baloldali gondolkodásnak komoly társadalmi támogatottsága van. Ha viszont az ehhez tartozó gondolatvilágot a pártoktól nem kapja meg az ember, akkor ide-oda szavaz. 2018 egyik legnagyobb hibájának azt a szlogent tartom, hogy „szavazz a legesélyesebb jelöltre”, és ezt az MSZP mondogatta. Feladta magát a párt, ilyen nincs.

Ez az utolsó évtized…

Az interjú természetesen kitér arra is, hogy képzeli a jövőjét a politikus:

– Az egyik legfontosabb: klímavészhelyzet van. Közmegegyezés van tudósok között abban, hogy ez az utolsó évtized, amikor az embernek van lehetősége arra, hogy a saját maga által létrehozott katyvaszt visszacsinálja. Utána már olyan mechanizmusok indulnak el valószínűleg, ami felett az embernek nincs kontrollja. Ez a tíz év nem békeidő, hanem vészhelyzet. Olyan intézkedéseket kell meghozni, ami példátlan volt eddig. Csak néhány: szigorú korlátozások a műtrágya használatára, bizonyos mezőgazdasági technikák betiltása, különféle vízgazdálkodási rendelkezések meghozása. (…)

Azt mondom, hogy szükség van Magyarországon egy ökoszociális, vörös és zöld – mint a görögdinnye: belül vörös kívül zöld – pártra. Én magam mindenképpen hozzá akarok járulni, hogy egy ilyen létrejöjjön. Ennek érdekében hoztam létre az Igen nevű mozgalmat, amely most 50-100 embert hozott össze egy lazább közösségé. Látom, hogy más mozgalmak is szépen cseperednek, a jövőben pedig össze is fognak érni. Valamiféle érzékelhető, pártként megjelenő alternatívát kellene előbb-utóbb felépíteni annak a szavazóbázisnak, amely egyébként baloldali szavazóbázisként gondolkodik.

2022-ben indulni  akar új pártjával a választáson, de most még csak a szervezés a feladat és addig is arra a kérdésre, hogy vannak-e akik követik az MSZP-ből, így válaszolt:

Részint vannak is. Tegnap jó pár levelet kaptam, akik jelezték, hogy készek ebbe az irányba indulni. Bár nekem nincs olyan vágyam, hogy címkézzek bárkit az alapján, honnan jön.

A Magyar Hang teljes interjúja itt olvasható.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét