Sorting by

×

Szanyi Tibor: a Pali

Egykoron ez volt Pál Évának, a Neoton legendás énekesnőjének a beceneve. Egyesek hasonlóképp emlegették az “emberek emberét”, egykori köztársasági elnökünket, Schmitt Pált is. S ha már Pál, említsük meg, hogy a nem túl távoli múltban ugyanerre a névre hallgatott Losonczi Pál is, a pártállami idők legtovább szolgáló államfője.

Pálok….

Fentiekkel eszemben sincs olyasmit sugallni, hogy a Páloknak bármiféle előnyük, vagy előjoguk lenne a köztársasági elnöki cím kapcsán, de azt igen, hogy igen széles spektrumban találunk lehetséges személyiségeket. Losonczi mezőgazdász, Schmitt sportoló, Pál pedig énekes volt, mielőtt a közélet felé vette volna az irányt. Az utóbbi időkben azonban a jogászok taroltak e tisztség elnyerésében, hiszen Mádl Ferenc, Sólyom László és Áder János egyaránt e szakma képviselői, mégse állíthatjuk, hogy ezen az ágon lehetne igényeket támasztani a legmagasabb közjogi méltóság elnyeréséhez.

Ha azt is megnézzük, vajon ki volt képes számottevő népszerűség elérésére, akkor azt látjuk, hogy az államfő szinte automatikusan a legkedveltebb politikus. Másmilyen összehasonlításban, például a haza felemelkedésének ütemében gondolkodva viszont gyakorlatilag semmilyen korrelációt nem tudunk felfedezni az államfő személye és a közjó között.

Szélesebb történelmi távlatban nézve az államunk fejét soha sem a nép választotta, és ma sincs így

Ennek ellenére a nép előbb-utóbb és többé-kevésbé megszerette a mindenkori főembert, tehát úgy is mondhatnánk, hogy az államfő szeretetre és tiszteletre van kárhoztatva, rendszerektől és valós cselekedeteiktől függetlenül. Jómagam fentiek tudatában üdvözöltem Huszti Andreának, az ISZOMM elnökének felvetését, amely Pál Évát ajánlja az Országgyűlés 199 tagjának figyelmébe. Ebből 1, azaz Székely Sándor azonnal felkarolta a kezdeményezést, úgyhogy most már “csak” 39 további honatyát kell csatasorba állítani. Természetesen nem lehet megkerülni a reflexiókat, amelyek ‘korszerű’ módon felettébb szórnak. Kicsit frivol, hogy emberek sokasága alkot azonnali, és többnyire negatív véleményt úgy a Fidesz jelöltje, Novák Katalin, mint a jelenlegi alternatíva, Pál Éva személyéről, mintha a közvélekedés bármelyik szárnyának akár csak a legkisebb befolyása lenne a nevezésre, avagy a megválasztásra.

Sajnos, ebben a kérdésben a politika nem osztott lapot a népnek, bármennyire forrósodik a közhangulat a közelgő parlamenti szavazás előtt.

Bármi lesz ennek a futamnak a kimenetele, jelenleg úgy állunk, hogy a nép, de különösen az internet népe először szénné gyalázza azokat, akik közül egyvalakit a későbbiekben megszeretni hivatott.

Kapcsolódó

 

Szanyi Tibor: a Pali

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.