Sorting by

×

Szanyi Tibor átmenne-e Kálmán László szűrőjén? – pártja elnöke szerint nem vitás a válasz!

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom elnöke olvasva a Városi Kuríron kedden megjelent Kálmán László-posztot, amiben a közgondolkodó arról elmélkedik, mi az 5 minimális alapkövetelmény, aminek egy sikeres ellenzéki politikusnak mindenképpen meg kell felelnie, azonmód tollat ragadott és megírta  alábbi kis elemzését, amelyben a párt miniszterelnökjelöltjét, Szanyi Tibort “méri meg” a Kálmán-i kritériumok szerint.

2020. július 18-án választott miniszterelnök-jelöltet, Szanyi Tibor személyében. Akkor mi nem Kálmán László mostani útmutatásai alapján döntöttünk, ám elnökként feladatomnak tekintem, hogy minden izgalmasabb szűrőn keresztül megnézzük, vajon miként szerepelhet pártunk jelöltje? -írta nekünk Huszti Andrea a párt elnöke.

Nézzük!

1.”Legyen jó ideológus, a narratíva fő előadója!”

Szanyi Tibor ideológiai munkássága kimagasló a ma ismert választékból. 2004-ben adta közre a Minden másként lesz című könyvét, ami egy korszerű, baloldali víziónak bizonyult. Öt évre rá, 2009-ben jelent meg a Balra, magyar! című dolgozata, amely immár politikai programba foglalta a nézeteit. Ez a program 10 év után is releváns, sőt, mondhatni egyre inkább az. Azóta sok írásában részletezte téziseit, s ezek lettek az IgenSzolidaritás 2020. novemberében elfogadott választási programjának alapjai. Nem cifráztuk, 2021. januárjában nevet is adtunk a “gyerekek”: Igen, szocializmust!

2.”Legyen jó szónok, és szerző!”

Szanyi Tibor szónoki képességeit mi bizonyítottnak tekintjük. Ezernyi országgyűlési és európai parlamenti felszólalása közül sok emlékezetes maradt, de a mi közösségünket is gyakran lebilincselik megszólalásai. Rendszeres médiaszereplő, s bár nyilván nem mindenki rokonszenvezik vele, de aki igen, annak nincsenek kétségei e téren. Ugyancsak rendszeresen publikál. Több lapban voltak saját rovatai, például egykoron a Népszavában, jelenleg a Munkások Újságában és a Városi Kurírban találunk ilyeneket. Riválisai ezt nem mondhatják el magukról.

3.”Legyen jó szakpolitikus, konkrét eredményekkel!”

Szanyi Tibor több nyelven beszélő, nemzetközi ügyekre szakosodott közgazdász doktor. Leginkább az európai gazdasági ügyekben, azokon belül is energetikai, illetve agrárkérdésekben jártas. Sok-sok eredményei közül az élen említhető, hogy neki köszönhető az 5 %-osra mérsékelt távhőáfa, amit a Bajnai-kormány megszorításainak idején harcolt ki, az eleinte akadékoskodó Európai Bizottság ellenében is. Szintén a nevéhez köthető az EU ún. okosfalvak programja, ami mára az európai agrárpolitika vezérlő “szoftvere” lett.

4.”Legyen jó szervező!”

Pártunk egyik előd szervezete Magyar Szolidaritás Mozgalom, 2011-óta tart fent szó szerint fillérekből, elképesztő munka és elhivatottság árán egy országos szervezetet. Ez alatt a 10 év alatt rengeteg szimbolikus sok tízezres tüntetést, országos kampányt, népszavazási kezdeményezést bonyolítottunk le, hiba nélkül. Ledöntöttük Orbán szobrát, többször meghekkeltük a Békementet, kifütyültük Orbán Viktort, Budapesten és vidéken egyaránt, de mi voltunk azok, akik dr. Majtényi László köztársaság elnöki projektjét is menedzseltük. Az Igen Szolidaritás mögött egy rendkívül jól szervezett gépezet áll, amely képes az egész ország területén egyéni, vagy akár összehangolt akciókra. Ez jól látszódott a borsodi időközi választáson is, ahol az Igen Szolidaritás két és fél nap alatt szedte össze az induláshoz szükséges ajánlásokat, Szanyi Tibor ebből a közegből sem lóg ki. Tökéletesen együtt lélegzik a szervezettel, sőt kiterjedt kapcsolati hálójával sok helyen foltozza be a még néhol lukas szervezetet. Jó csapat játékos, tisztában van vele, hogy szervezet nélkül egy politikus mit sem ér.

És végül!

5.”Legyen jó debattőr, provokátor, celeb és populáris szinteken is meggyőző!”

Ha valahol, akkor ezeken a frontokon Szanyi Tibor igazán kiválóan teljesít. Nem véletlenül szokták ráaggatni a baloldal fenegyereke címkét. Műsorvezetők igen gyakran konferálják fel a fenti és hasonló jelzőkkel.

Nos, a felsoroltak alapján úgy gondolom, hogy az IgenSzolidaritás miniszterelnök-jelöltje kiállja a Kálmán-i próbát.

Nem feladatunk eldönteni, hogy egy párt elnöke mennyire elfogult, vagy nem a saját emberével szemben, de mindenképpen dicséretes,  hogy Huszti Anrdea  ennyire komolyan veszi egy civil gondolkodó sorait. A Városi Kurír továbbra is örömmel ad helyet magánszemélyek, vagy pártok Kálmán-i mérce szerinti önértékelésének, illetve, annak, hogy eszmetársaikat ennek mentén mutassák be. 

Szanyi

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.