Szanyi Tibor: elkapni Putyint – Nehéz lesz, bár nem reménytelen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) március 17-én elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, orosz elnök és Maria Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. A vád szerint az érintettek alaposan gyanúsíthatók konkrét háborús bűncselekményekkel, úgymint a megszállt területek lakosságának jogtalan deportálásával, súlyosbítva azzal, hogy ez a bűn gyermekekre is kiterjed.

Egy háború sohasem lehet igazságos, kivéve annak önvédelmi részét

Mégis vannak nemzetközileg elfogadott háborús szabályok, amelyeket sajnos többnyire sehol nem tartanak be, azonban az már gyakran megtörtént, hogy az elkapott háborús bűnösöket a Nemzetközi Büntetőbíróság elszámoltatta. Őket szokták úgy emlegetni, hogy a hágai bíróság elítélte, illetve hogy a hágai börtönben tölti büntetését. Mai formájában ez a testület negyed évszázada áll fenn, és teszi a dolgát. Elődei azonban bő száz évre nyúlnak vissza, köztük a nürberni bíróság, vagy a jugoszláv háborút vizsgáló bíróság, viszont annak dacára, hogy az Egyesült Nemzetek hozta létre, három fontos szereplő azonban mégsem tagja: az USA, Oroszország és Kína.

Tag viszont az összes EU-s ország, így Magyarország is.

Laikus szemmel nézve az orosz elnök megcélzása érdekes vállalás,

ugyanis részint egyelőre Ukrajna sem teljes jogú tagja ennek a büntető intézménynek, részint pedig a Putyin ellen felhozható vádak sokkal kiterjedtebbek, mint ami a mostani elfogatóparancsban szerepel. Az ügyészek alighanem abból indultak ki, hogy potenciálisan bármik is az orosz elnöknek felróható vádak, ami száz százalékig megáll és bizonyítható, az az ember-, illetve gyermekrablás.

Mindkettő főben járó háborús bűncselekmény, és simán életfogytiglant lehet érte kapni.

Putyin elnök életkorára is figyelemmel, jelenleg három út áll előtte

A legvalószínűbb, hogy büntetlenül fog meghalni, egyszersmind elzárva Oroszországot a világ legtöbb részétől.

Nem kizárt azonban, hogy az ukrajnai háborúja még az ő életében mégis befejeződik, ami számára nem tud más lenni, mint bukás. Atomhoz nem nyúlhat, hiszen azzal semmi jót nem tenne magának sem, hagyományos fegyveres módszerekkel pedig láthatóan nem képes legyűrni Ukrajnát, legfeljebb porrá bombázni. Megszállni, avagy “csak” működtetni, nos, ez immár végképp szóba sem jöhet.

Utódainak iránta való méltányossága azonban kifürkészhetetlen

Ha egy új orosz vezetés esetleg vissza akarna térni a nemzetközi vérkeringésbe, annak egyes számú feltétele Putyin és mások kiszolgáltatása lenne. Emlékezzünk csak a szerb Milosevics esetére!

A tárgyalt elfogatóparancs bármennyire is szimbolikus, egyesek szerint akár súlytalan, azt teljes bizonyossággal jelzi, hogy amíg Putyin az Orosz Föderáció elnöke, addig a legkisebb enyhítés sem következhet be a széles körű nemzetközi szankciók vonatkozásában.

Ezen a ponton bicsaklik meg Orbán oroszbarát politikája, ugyanis a szerinte elhibázott embargós vonalvezetés oldására ezen túl még csak javaslatot sem tehet.

Tűzszünet és béke ettől még lehet. Most csak Putyin és környezetének személyes sorsát jelentő kocka lett elvetve.

Pin It on Pinterest