Szanyi Tibor: Mészáros Lőrinc nevű Orbán Viktor az ország leggazdagabb embere

Mire fókuszálnak a magyarországi pártok az EP kampányukban, erről indított sorozatot a Magyar Hang című hetilap. Elsőnek Szanyi Tiborral, a szocialista párt EP -képviselőjével készült interjú. A szókimondásáról híres képviselő beszélt az uniós közbeszerzésekről, a migrációról, a közös hadseregről és szociális ügyekről is.

Nem én vagyok a hazaáruló….

Az EP képviselő szerint azzal szolgálja a legjobban az ember a hazáját, ha valamerre lecsúszás van, azt megpróbálja megállítani. Ezért – a Fidesz állításával ellentétben – nem tartja magát hazaárulónak, hiszen az ország érdekeit nézte, amikor támogatta a Sargentini–jelentést:

“Azt gondolom, az összkép tekintetében a megváltozott szituációk a jelenlegi állapotokon nem változtattak, hisz látjuk, milyen ma a sajtó vagy az igazságszolgáltatás helyzete, ahogy az állam foglyul ejtése és az ellenfelek kivéreztetése, anyagi ellehetetlenítése szintén tény. Eközben a Mészáros Lőrinc nevű Orbán Viktor hovatovább gazdagabb lesz, mint a mögötte lévő 99 leggazdagabb magyar együttvéve. Borítékolom, hogy a Vajna-hagyaték, mármint a budapesti kaszinókoncessziók is a nemzet gázszerelőjénél landolnak.”

A szocialista politikus kitért arra, hogy a migrációs nyomás 2015-ben volt a legnagyobb. Ahhoz képest a beérkezők száma mára 95 százalékkal csökkent:

“Ez persze nem azért van, mert a tagállamok olyan ügyesek lettek volna, hiszen sajnos nem hoztak tető alá semmilyen új rendelkezést. Viszont a meglévőkből meg lehetett erősíteni a határvédelmet, így a közös hátárvédelmi ügynökség, a Frontex tevékenységét is elsősorban a nyomásnak leginkább kitett Földközi-tenger térségében.”

Hamis az az állítás, hogy Orbán Viktor a kerítéssel bármit megoldott volna.

A gyakorlati haszna szinte nulla volt, mert mire felállították, a nagy tömeg levonult:

“Ma meg szinte senki sincs a túloldalán. Akkor lettünk volna bajban, ha a németek és az osztrákok hermetikusan lezárják a saját határaikat. Merkel viszont nem tett ilyet. De kérdezzünk csak vissza! Ha az EU nagy része úgymond bevándorláspárti lenne, akkor mire véljük az EU-ba való bevándorlás 95 százalékos csökkentését az elmúlt három évben?”

A kerítés azért is jó, mert pénzt hoz a magyaroknak – legalábbis a vasárnapi Fidesz-próbálkozás szerint

A politikus beszélt arról is, miképpen tudják a fővároson kívül, a vidéki városokban, falvakban élő választókat az EP kampány során megszólítani:

“A vidéknek is sok árnyalata van, viszont az internet ma már mindenhova elér, mindenhol tudnak informálódni az emberek. Ha veszünk egy ezerfős települést, azt látjuk, sajnos még úgy is a Fideszre szavaznak, hogy tudják mekkora gazemberek, de mást nem tehetnek, mert a rendszer kiépült, jól működik, és a hatalom felé konvergál. / ……../ “…értelmes, hosszabb távú vidékpolitikai víziója jelenleg egyedül az MSZP-nek van, az “okosfalvak”koncepció képében.”

Magyarországnak, a brexittől függetlenül valamelyest kevesebb forrással kell számolnia

“Egyébként már most sem jön sok esetben pénz az állítólagos visszaélések miatt, a folyamatban lévő fejlesztések közül többet a kormány előlegezett meg. Szerintem lesznek olyan tételek, amelyeket végül egyáltalán nem fizetnek ki. Az unió egyébként is be kívánja fejezni a fideszes oligarchia hizlalását.”

Szóba került hány mandátumot jósol az MSZP-nek, illetve ki lesz a párt listavezetője:

“Most úgy vélem, kettő és négy között, de ez még tényleg képlékeny, és nemcsak tőlünk függ.” /……./ …..bízom abban, hogy ismét én lehetek majd a listavezető, annál is inkább, mivel ilyen pályázatot rajtam kívül senki nem adott be a decemberi határidőig.”

A választási eredményeken múlik,

hogy melyik frakció kivel egyezkedik, és lehet, hogy a Fidesz végül otthagyja a néppártot:

“De mindezeken túl a szélsőségesek pár százalékos előretörése benne van a pakliban. Akkor viszont a centrumpártok várhatóan még jobban össze fognak majd zárni.”

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük