Szanyi Tibor: most múlik pontosan… a karácsony! – Fura szilveszter…

A rettenetes 2020-at viszont majd csak egy szűk hét múlva tudjuk magunk mögött, bár fura szilveszternek nézünk elébe. Elmaradni látszanak az elmaradhatatlan bulik, s egyelőre nem látom, vajon miféle jövendölésekkel fogjuk illetni szűkebb köreinket. Én arra hajlok, hogy mindenkinek jó egészséget kívánjak, és az eddigieknél is több körültekintést.

Ebben az esztendőben ez az utolsó alkalmam, hogy mondom a magamét a Városi Kurír platformján.

Nos, hadd zárjam az évet úgy, hogy inkább a jövőről beszéljek!

Politikailag nézve az idei év egyik legfontosabb mozzanatának alighanem a fősodorba utalt ellenzéki pártok egymásra találását tekinthetjük. Ezek a politikai formációk nagy sikerként értékelik, hogy a hozzájuk közelebb álló közvéleménykutatók immár az egyesült ‘hatosfogat’ potenciális győzelméről beszélnek, éspedig a közelségük arányában emelve a siker nagyságát. A kormányoldal felé távolodva ez a várt győzelem persze egyre halványabb, sőt!

A magam részéről szintén arra hajlok, hogy az ún. közös jelöltek és a közös lista a sok lúd disznót győz alapon valóban hozhat kormányváltást, megnyugodva azonban nem vagyok.

A demokrácia szemszögéből nézve ugyanis tartósan az a helyzet áll fenn,

hogy a kormányoldalnak van egy nagyjából egyharmados társadalmi támogatottsága, az országgyűlési ellenzéknek pedig egy másik egyharmados, továbbá van a harmadik egyharmad, akik nem foglalnak állást, pontosabban távol maradnak az urnáktól. Akár az O1G, akár a Gy1G tábor győzelmét vizionáljuk, matematikailag nézve a választópolgárok kétharmada tehát egészen biztosan nem az új kormányra fog szavazni. Ebből fakadóan az egyharmadnyi társadalmi támogatottsággal éppenséggel lehet – akár – stabilan kormányozni, mellet döngetni viszont kevéssé okos dolog.

Akik viszont elmennek majd szavazni, abban a sajátos helyzetben találjál magukat, hogy t.i. sokadjára is inkább valami ellen, mintsem valami mellett teszik le a voksukat.

Az ellenzéki oldalon ugyanis ez a kialakult összefogás kovásza: mindenáron elkergetni Orbánt. Nem vitatom, külön-külön is ezt akarhatják, de együttesen szinte csak ezt.

Van ugyan egy meghirdetett programváz,

ám az annyira általános, hogy valójában a földkerekség szinte bármely ‘demokratikus’ pártja mondhatna hasonlókat. Jellemző viszont, hogy a méltányos jövedelmek kérdése nem tudott az első 10 legfontosabb téma közé beférni, illetve egyetlen szavuk sincs a mai magyar rablókapitalizmus lényegét illetően, bár ez utóbbi ‘csak’ annyit tesz, hogy a ‘hatosfogat’ által felvázolt projekt bizonyosan nem baloldali ihletettségű. Ezek a pártok azonban azt is mondják, hogy a kormányváltáshoz elegen vannak a csónakban, és ezért nem is keresik további pártok együttműködését, s immár az előválasztásos retorika hangerejét is lejjebb tekerték. Kimondva kimondatlanul azt állítják, hogy aki rajtuk kívül indulni merészelne a választásokon, az a leváltandó kormány szekerét tolja.

Ez a logika azonban rettenetesen hasonlít az egypártrendszer idején mondottakra, hogy t.i. a Hazafias Népfront jelöltjein kívül azért nem indulhatott senki más a választásokon, mert azzal veszélybe sodorták volna a ‘néphatalmat’. Vérmesebb hozzászólók olyanokat is mondanak, hogy most félre kell tenni mindenféle elvi politizálást és egyéb demokratikus hajlamokat, mert máskülönben nem lesz itt demokrácia…

Számomra ennél is viccesebb az a gyakorta emlegetett mondat, hogy Orbán ellen akár az ördöggel is össze kell fogni

A vicc első fele abban áll, hogy ugyanezen társaság valójában Orbánt tekinti ördögnek. A vicc második fele viszont az, hogy bárki is legyen az ördög, talán illő dolog lenne nem megfeledkezni arról, hogy az ördög pont attól ördög, hogy ördögien átver, becsap és megtéveszt mindenkit. Alighanem a fenti képtelenség eresztette útjára azt a hivatkozást is, hogy a Második Világháborúban a nyugati szövetségesek a szovjetekkel is képesek voltak összefogni a nácik ellenében.

Történelmileg nézve ez éppenséggel tény, ám hadd nyomatékosítsam, hogy a nácik ellenében és nem pedig a nácikkal fogtak össze!

BÚÉK!

(A szerző hivatásos politikus, az ISZOMM párt alapítója.)

szilveszter

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük