Szanyi Tibor: na ugye, hogy na ugye? – Jobb híján a fényes jövőbe vetjük tekintetünket,

“Na ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!” – ezzel a lakonikus kiírással jelentkezett a magyar miniszterelnök a Facebook-oldalán, ami azt kommentálja, hogy Manfred Weber európai parlamenti néppárti frakcióvezető és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök “megerősítenék az EU határvédelmét.”

A Frontex ma már hatékonyan bevethető

Nos, a hír igaz, mármint az, hogy nem csak a megnevezett két vezető, hanem rajtuk kívül még sok-sok ezer politikus immár legalább 8 éve kitartóan szorgalmazza az EU külső határainak fokozott védelmét, ráadásul nem is eredménytelenül. A 2015-től felerősödő migrációs hullámok féken tartása végett például a Frontex, az EU közös határvédelmi serege roppant sok erőforrást kapott, s ma már igen hatékonyan bevethető az EU szárazföldi és tengeri határain egyaránt. Amikor ez téma időnként napirendre kerül az Európai Parlamentben, akkor a viták során a felszólalók ‘hozzávetőlegesen’ 100 százaléka mondja el, hogy igen, folyamatosan kell erősíteni az EU határvédelmét. Na, ugye!

Ehhez képest 14 hosszú hónapot kellett várnunk arra, hogy Orbán Viktor most felfedezze Manfred Weber egyik 2021 decemberi megszólalásában a kerítés szót, amelynek körítése konkrétan kérdésként tálalta, vajon kellene-e az EU pénzügyi segítsége ahhoz, hogy a lengyel-belorusz határon az akkor éppen tetőfokára hágó, gusztustalan, Lukasenka-i provokáció fényében egy határvédelmi kerítést húzzanak fel?

A kerítés ami nem kamu

A lengyelek válasza az volt, hogy köszönik szépen, de képesek maguk kezelni a helyzetet, amint aztán ez így is történt, mégpedig közel 200 km hosszan és 5,5 méter magasságban.

A lengyel kerítés azonban nem csupán méreteiben, szerkezetében és erősségében különbözik a többnyire hevenyészetten kihelyezett, durván egy méter átmérőjű magyar szögesdrót-spiráltól, hanem abban is, hogy Lengyelország érintett szomszédja deklarált ellenség, Magyarország érintett szomszédja pedig a baráti Szerbia, valamint abban, hogy a lengyelek nem tartják Brüsszelben a markukat a hazájuk védelméért. Na ugye!

Vannak azonban más furcsaságok

Például az hogy Horvátország és Románia sikerrel kezeli a határsértéseik eseteit kerítés nélkül is, bezzeg a kettejük között húzódó magyar határkerítéshez egyenesen migráns-folyosók vezetnek, illetve az Ausztriában regisztrált bevándorlók döntő többsége a magyar-osztrák határon át jelentkezik az ottani hatóságoknál. Konkrétan ez azt jelenti, hogy migrációs biznisz működtetői igen jó eséllyel juttatják át az “ügyfeleiket” a magyarok kerítésén és országán, s őszintén szólva normális ember tényleg nem adna egy fityinget sem az ilyen hazug, hamis, túlárazott és tökéletesen haszontalan projektért.

Abban viszont lapul némi keserű igazság, hogy a magyaroknak többnyire inkább nem szokott igazuk lenni, tehát jobb híján a fényes jövőbe vetjük tekintetünket, hátha eljő az az igazság. Orbán szerint tehát a magyaroknak igazuk lesz. Most már csak azt kellene kitalálni, hogy miben?

Na ugye, hogy na ugye?