Banánköztársaság

Szanyi Tibor: rezsirobbanás – A rizsát kéne csökkenteni…..

Csányiusz és Hernádiusz, továbbá Orbániusz és Gyurcsányiusz kincsei

Látszólag dermesztő magasságba szöktek a benzinárak. Pedig nem. Az olvasó talán nem is emlékszik, de 2010-2014 között az olaj világpiaci ára jellemzően akkora, vagy magasabb volt, mint most. Amikor ezeket a sorokat írom, az olaj irányadó globális hordónkénti ára 100 dollár alá csökkent, ami az egy évtizeddel ezelőtti átlagszint alatti. 

Hogy is van ez?

A kutaknál most 480 forintot látunk, de ott van feltüntetve a piaci ár is, konkrétan 800 forint körül. Hogy is van ez? Hát úgy, hogy a forint árfolyama lett pocsék.

Elszoktunk a piaci viszonyoktól, s csak a kormány hamis énekét hallgattuk az elmúlt években. Kiváltképp az ún. rezsicsökkentésről. Már akkor mondtam, hogy

a rizsát kéne csökkenteni,

mert ami történt 2013-ban, az jószerivel egy sima árbefagyasztás volt, olyannyira, hogy amikor az elmúlt évtized második felében az olajárak megzuhantak,

a magyar fogyasztó rendre többet fizetett a naftáért, mint amennyit piaci viszonyok között kellett volna.

Mára ez megfordult ugyan, de

a mostani látszólagos veszteség semmi a MOL bő 5 éven át bezsebelt extraprofitjához képest.

Nem rezsicsökkentés, hanem árbefagyasztás

Ami tehát a kezdetekkor pár hónapig valóban rezsicsökkentésnek tűnhetett, az utána évekig a piaci szint feletti árbefagyasztás volt, s aminek mostani múlásával inkább rezsirobbanásról kellene beszéljünk.

A kormány lassan kezd kifarolni a parasztvakításból, és beindította a fűnyírót.

Háztartásonkénti átlagfogyasztásra redukálta a ma éppen kedvezményes árakat, mintha minden család átlagos lenne. Talán okosabb lett volna az egyes családok létszámával is súlyozni a számításokat, ugyanis a mostani számok a nagyobb családokon ütnek hatalmasat. Ahol a gyerekek miatt naponta kétszer-háromszor is jár a mosógép, ott bizony nem lesz elég a havi 210 kilowattórányi olcsóbb áram.

A rezsirobbanás azokon is hatalmasat üt, akik a korszerű, az ún. hőszivattyús fűtő-hűtő rendszerekkel váltották ki a gázt, ám most nem konvertálhatják át az áramra a kieső gázfogyasztásuk révén elvileg elérhető előnyöket.

A rezsirobbanás első áldozatai tehát azok, akik védelméről folyamatosan papolt a kormány, illetve azok, akik zöldítették az energiafogyasztásukat.

Kevés kormány tud ilyen bődületes böszmeségeket elkövetni.

Gyurcsány végre dörzsölheti a markát, hogy Orbán nála is nagyobb idióta módjára kormányoz.

Kapcsolódó

About Author

Comments (1)

  1. […] Szanyi Tibor: rezsirobbanás – A rizsát kéne csökkenteni….. […]

Szólj hozzá!