Ezért lesz a vízpótlás helyett sportközpont! – Száraz Velencei-tónak nedves partján….?

Többször beszámoltunk arról, hogy hiába lenne szükség nagyon sürgősen a Velencei-tó vizének pótlására a rendkívül alacsony vízszint miatt, a kormány jelenleg nem tudja támogatni az erről szóló javaslatot – mondta augusztusban a Fehérvár TV riportjában Tessely Zoltán, a Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A víz pótlására készítettek egy 40 milliárd forintos költséggel számoló előterjesztést a kormánynak, és mindenki abban bízott, hogy ezt akár rövidesen elfogadhatják, és megindulhat a tó feltöltése.

A gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs támogatta is a javaslatot, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a kormány elé terjesztette, viszont

a szükséges pénzeszköz olyan nagymértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani.

Az indoklás az volt, hogy a kormány a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani, ezért egyelőre elhalasztják a beruházást, bár el nem utasították.

Az elmúlt két évben a Velencei-tó vizének 44 százaléka tűnt el

Hétfői hír volt, hogy a West Hungária Bau (WHB) építheti meg a Velencei-tóhoz tervezett Kovács Katalin sportakadémia összes felépítményét. A szerződés értéke nettó 42,2 milliárd forint.

(A nyílt eljárásra három ajánlat futott be, de a Laterex Építő Zrt. érvénytelenül pályázott, a veszprémi VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft.-nél pedig jobbnak bizonyult a WHB ajánlata. Elképzelhető, hogy ebben szerepet játszott az is, hogy a vállalat többségi tulajdonosa az a Paár Attila, aki néhány éve kivásárolta a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt az Eliosból.)

43 milliárdból épít egy kajak-kenu Sportakadémiát a családi felsővezetés egyik vállalata

– kezdte bejegyzését a tóért folyamatosa felszólaló Gárdonyi Közlöny.

A nyolcezer négyzetméteres, háromszintes épületben lesz uszoda 10 pályás versenymedencével, kosárlabda, röplabda, fallabda, kézilabda, strandkézilabda és tenisz pályák, műfüves futball pálya, wellness részleg finn- és infraszaunával, gőzkabinnal, pezsgőfürdővel. Szóval lesz minden, ami a kajak-kenu professzionális műveléséhez kell.

A lényeget majdnem kihagytam, az mfor.hu értesülései szerint

45.000 négyzetméternyi térkő felületet kell kialakítani az aszfaltozott területek és a 235 személyautót befogadni képes parkoló számára.

Eközben a Velence-tó megmentésére nemhogy 40 milliárd forint, de a vízhiány problémáját részben megoldó, a víz utánpótlását biztosító Pátkai és a Zámolyi víztározók kotrására és rekonstrukciójára sincs még csak 10 milliárd forintja sem az államnak.

Ez két dolog miatt történhet meg

1. Aki számára még nem tudatosult, annak most már tényleg le kellett hogy essen, a jelenlegi kormányzás egy egyszerű közpénz-szivattyú, amelynek az a célja, hogy a lehető legtöbb adó- és EU-bevételt egy szűk személyi kör vagyonába emelje át. Ezt pedig nem a környezetvédelemmel vagy a természeti értékek megóvásával lehet elérni, hanem éppen ezek skrupulus felszámolásával és betonba öntésével.

Mert mi töltené el nagyobb elégedettséggel az oligarcha-tulajdonú építőipari cég vezetőjét, mint a teljesen feltankolt merci betonkeverő mixerkocsi, amint a kissé képlékeny halmazállapotú transzportbetont önti a sávalapba?! Azt pedig, hogy talán az uszoda kivételével ilyen áron a beruházás egyetlen, már helyben egyébként is létező szolgáltatására sincs igénye a tó körüli választópolgárnak az alábbi szempont miatt teljesen mellékes.

2. A kormány eredetileg a Hajógyári-szigeten tervezte a sportközpont megépítését, 3 hektár erdő és több mint 1000 fa kivágása mellett, viszont szembe találta magát a III. kerületi önkormányzattal, amely elállt a szerintük 110 év alatt sem megtérülő beruházás támogatásától. A különbség Óbuda és Sukoró között az elvtársi lojalitás mellett, hogy ez a térség még a nem kormánypárti elemzők szerint is a Fidesz tíz legerősebb országgyűlési választókerületének egyike. Itt idén júniusban a kormányfő miniszterelnökségének állítottak emléktáblát a felújított Vörösmarty-pince átadói ünnepségének részeként.

Így itt még ki lehet vágni fákat ezrével és tönkre lehet tenni az élővilágot komolyabb politikai következmények nélkül, hiszen mindennek ellenére senkit sem fognak elkergetni kardlappal vagy paprika spray-vel egy sok hektáros tarvágás és térkövezés után. Sőt, a Kárpátok bajszára mindezek mellett is fegyelmezetten behúzzák majd az ikszet.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Fotó: Gárdonyi Közlöny)

 

Ezért lesz a vízpótlás helyett sportközpont! - Száraz Velencei-tónak nedves partján....?

2 thoughts on “Ezért lesz a vízpótlás helyett sportközpont! – Száraz Velencei-tónak nedves partján….?

  • 2021.09.21 at 08:40
    Permalink

    Fide$$ agymenés. Kiszáradt tavon még a kajak meg a kenu is jobban megy. De főleg a térkő, amihez sok beton kő.

  • 2021.09.22 at 10:19
    Permalink

    szándékosan hagyják tönkremenni majd utána egyéb vizisportra kiépitett pályák lehetnek! Ha ök maradnak!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.