Sorting by

×

Szállj, szállj a Pegasus – Ez (is) a különbség Magyarország és Izrael között

Augusztus óta csaknem száz pegasusos megfigyelést ellenőrzött a  magyar Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). Péterfalvi Attila, a szervezet elnöke hétfőn közölte, hogy mindent rendben találtak a terroristák ellen kifejlesztett izraeli kémszoftverrel zajlott megfigyelések esetében. Tehát, a NAIH szerint minden vizsgált esetben megalapozottan hivatkoztak nemzetbiztonsági érdekekre, amikor bevetették a kémszoftvert, újságírók, gazdasági vezetők és a kormány számára kellemetlen szereplőkkel szemben. E közben Izrael….

Vallott a rendőrség

Az izraeli rendőrség elismerte, hogy elkövethettek visszaéléseket az izraeli NSO vállalat Pegasus nevű kémszoftverével – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

“Bizonyos vonatkozásokban megváltoztatják a korábbi álláspontot az újonnan napvilágra került megállapítások”

– közölték a rendőrség képviselői, utalva korábbi, a civilek törvénytelen megfigyelését teljes mértékben elutasító állásfoglalásukra a civilek telefonjainak engedély nélküli lehallgatását firtató ügyben.
Másfél héttel ezelőtt, a Kalkaliszt című gazdasági lapban megjelent oknyomozó írást követően a főügyész még azt állította, hogy a rendőrségtől kapott információk alapján nem fedeztek fel rendellenességet, s a bűnüldözők a törvényeknek megfelelően jártak el.
A rendőrség akkor, az újságcikk nyomán kirobbant botrány után, azt állította: csakis a törvény szerint, bírósági végzések alapján végezték a lehallgatásokat.
A rendőrség azonban kedden bejelentette, hogy

“új dolgokat tártak fel, melyek bizonyos tekintetben megváltoztatják a korábbi állításokat”.

Aviháj Mandelblit, az ezekben a napokban leköszönő főügyész vizsgálócsoportot hozott létre, amelynek feladata a rendőrség titkos lehallgatásainak, a Pegasus kémprogram illegális használatának a felgöngyölítése.

Nem csak úgy átabotában

A vizsgálócsoport Amit Harari jogász, a főügyész helyettese vezetésével munkához is látott. A munka eredményét július 1-ég kell bemutatni.
A Pegasus nevű izraeli kémprogramot több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használták fel. Izrael csakis kormányok számára engedélyezi kibertermékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére-írta meg az izraeli portál.

Kapcsolódó

pegasus

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.