Szatmáry Kristóf kifizette a jogerős bírságot – 0 forintot

Annak ellenére, hogy előbb feketemunkással fogták meg a hatóságok tavaly, aztán – már idén – nyugtaadás elmaradásával bukott le, nem panaszkodhat bevallott forgalmára annak a Szatmáry Kristófnak a családi cége, aki a kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos volt. (Megbízatása az április 8-i választással megszűnt, most csak országgyűlési képviselő, nem tudni, karrierjét folytatja-e a kereskedelem szabályozási területén.)

Nyugtaadás nélkül

Szatmáry Kristóf miniszteri biztos szerint egy pár nappal előbb felvett munkásba botlottak bele az ellenőrök, és csak a könyvelő mulasztott. A családi céget Szatmáry édesanyja vezeti, aki a nagybani piac felügyelőbizottságának elnöke.

Ugyan Szatmáry most már nem tulajdonosa a zöldség-gyümölcs kereskedelmével foglalkozó Szatmáry Kft.-nek, de egészen addig benne volt, amíg meg nem jelentek cikkek arról, hogy többször nem adnak nyugtát az egyik boltjukban. Maradt a cégben a testvére és az anyja.

A 24.hu munkatársai többször nem kaptak nyugtát a Szatmáry család zöldséges üzletében. Ez bevételeltitkolásra ad lehetőséget, amivel az adó egy részét kerülhetik el. A miniszteri biztos ügyvédjén keresztül akarta lebeszélni a lapot a cikkírásról.

A hazugságnak minősített állításokat rejtett kamerás felvételek igazolják

Szatmáry Kristóf szerint szemenszedett hazugság és rágalom az az állítás, hogy többször az internetes oldal munkatársai nem kaptak nyugtát az üzletükben. Ám a 24.hu rejtett kamerás felvételekkel igazolja, hogy nem az.

Tavaly tudták növelni a bevallott forgalmukat. Közel 190 millió forintra ugrott az árbevétel az előző évi 160 millióról – derül ki a friss céges beszámolóból. Ezzel pedig újra megközelítették hagyományos teljesítményüket, ami az azt megelőző években 200-225 millió forint között volt.

Feketefoglalkoztatás – büntetés nélkül

A hatóságoknak leadott kimutatásban szerény, 1,7 millió forintos nyereséget szerepeltetnek.

Van más érdekesség is. Egyrészt az, hogy úgy tűnik, egyetlen fillérre sem büntették meg a céget azért, mert feketefoglalkoztatáson kapták tavaly. Noha erről jogerős határozat is van, a cég a kiegészítő mellékletében – az adózás előtti eredményt módosító tételek között – jogerős bírságként 0 forintot tüntet fel. A lap év eleji cikkében Szatmáry ugyanakkor azt állította, megfizették a bírságot. Igaz, arra nem tért ki, mennyi volt annak összege.

Most bűnös vagy sem a könyvelő?

A másik, hogy pont a feketemunkás dolgoztatásánál a könyvelőre kente a felelősséget Szatmáry Kristóf, de nem szakította meg vele a kapcsolatot, ugyanaz a könyvelő iroda készítette a mostani céges beszámolót is.

Harmadrészt, még így sem minden konzisztens a feltöltött dokumentumokban. A tavaly beadott, tehát 2016-ra vonatkozó beszámolóban még azt mutatják, hogy nyolc embert foglalkoztattak akkor, a mostaniban ugyanarra az évre már csak hét dolgozót írtak be. Akik egyébként – a bevallás szerint – a minimálbér körüli bérre vannak bejelentve – tavaly például átlagosan havi bruttó 140 ezer forintra jön ki a keresetük, ami bő 10 ezer forinttal haladja csak meg az akkori minimálbért.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük