Százezer dollárral vágta meg a CIA-t egy leleményes orosz hekker

Egymillió dollárt ígért az amerikai hírszerzés annak az orosz hekkernek, aki különböző értékes információkat ígért két fontos ügyben. Az egyik az NSA-t, az amerikai informatikai hírszerzés központját érintette.

Az oroszok állítólag sok olyan vírust birtokolnak, melyeket eredetileg az NSA talált ki, de Oroszországban továbbfejlesztették őket. Minthogy Edward Snowden, az NSA egykori tisztje Oroszországban él, ezért az amerikaiakat módfelett érdekli: mit tudnak az oroszok az ő informatikai hírszerzésükről.

A másik ügy, melyben értékes információt ígért az orosz férfi – aki valószínűleg a hírszerzés embere volt – Donald Trump orosz kapcsolatait érintette. Az amerikai elnök ellen vizsgálat folyik, mert Washingtonban az ellenzék úgy véli: Donald Trump kapcsolatban állt az orosz hírszerzéssel, mely segítette abban, hogy hatalomra jusson az Egyesült Államokban.

A New York Times értesülései szerint szeptemberben Berlinben egy szállodában adott át a CIA embere 100 ezer dollár előleget az orosz férfinek az információkért cserébe. Aztán elemezték az információkat Washingtonban és rájöttek: átverésről van szó! Több pénzt nem adtak, de a CIA-nek így is 100 ezer dollárjába fájt, hogy lépre ment egy orosz hekkernek. A CIA főnöke egyébként nemrég találkozott Langley-ben az orosz hírszerzés két vezetőjével. Akkor a New York Times arról érdeklődött, hogy Nariskin, az egyik orosz titkosszolgálat feje miként juthatott be az Egyesült Államok területére, miközben ki van tiltva onnan? Mike Pompeo CIA főnök erre csak annyit válaszolt: időről időre tárgyalnunk kell az oroszokkal is a terrorizmusellenes háború hatékonyságának érdekében.

Lengyel Miklós

Globoport

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest