Százezrek a Notting Hill-i karneválon Londonban

Háromszázkilencvenöt embert vettek őrizetbe az idei nyugat-londoni Notting Hill-i karibi fesztiválon, amely mintegy egymillió látogatót vonzott.

Egy embert megkéseltek, harminc rendőrtiszt pedig megsebesült – közölte hétfő éjszaka a Scotland Yard. A hatóságok közlése szerint az őrizetbe vettek száma várhatóan nőni fog. A fesztiválon harminchét kést, maróanyagot, egy fémcsövet és egy sokkolót koboztak el.

Az említett késelésben nem életveszélyes sebesülést szenvedett az áldozat.

A londoni rendőrség háromszázhetvenhárom embert, a brit közlekedési rendőrség további huszonkettőt vett őrizetbe. Tavaly háromszáztizenhárom, míg 2016-ban négyszázötvennégy embert vettek őrizetbe az évente mintegy egymillió látogatót vonzó karneválon.

MTI Fotó

A Scotland Yard a kétnapos fesztivál idejére engedélyezte a rendfenntartóknak, hogy bárkit indok nélkül megállítsanak és átkutassanak.

A brit fővárosi rendőrség tudatta: legalább tizennyolc embert vettek őrizetbe hatósági személy elleni támadás gyanújával, legalább száznegyvenegyet kábítószeres visszaélés miatt, hatvanötöt fegyverbirtoklásért, valamint nyolcat nemi jellegű bűncselekményért.

Az idén másodjára hallgatott el a karneváli zsivaj, hogy tisztelettel adózzanak a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban tavaly nyáron kitört tűzvészben elhunyt hetvenkét embernek. Helyi idő szerint hétfő délután három órakor elhallgattak a hangszórók, és hetvenkét másodpercnyi néma csenddel emlékezett meg a többezres tömeg a katasztrófa áldozatairól. A toronyház a karnevál útvonalának közelében található.

MTI Fotó

A Notting Hill-i karnevál a sokszínűség ünnepe

Színes forgataggá változtatta az utcákat a londoni Notting Hill karneválja. A kétnapos rendezvényt, középpontjában a zenés-táncos felvonulással a Karib-térségből származó londoniak szervezik. Először 1959-ben tartották meg. A háború után Londonba települő fekete karibi tömegek és a fehér londoniak közti feszültségek enyhítését célozta.

– Régi hagyománya van a közösségben, hogy összejöjjünk, együtt bulizzunk és ünnepeljünk – mondta egy helyi nő. – Szemtanúja voltam, ahogy ez egyre nagyobbra nőtt, és fontos, hogy továbbra is Notting Hill utcáin van, nem vitték máshová, a mostani formájában marad fenn.

Dobos együttesek is szolgáltatták az ütemet, amire profi tánccsoportok mellett mindenki rophatta. A karibi és más dallamok csak egy rövid időre, 72 másodpercre hallgattak el teljesen. Így tisztelegtek a Notting Hill Karnevál útvonalához közel eső Grenfell Tower tavaly nyári tűzvészében elhunyt 72 ember előtt. Aztán ismét felhangzott a zene, a több százezres tömeg pedig továbbhaladt a kamionok és a karibi táncosok nyomában.

A hír fenti részét az MTI közölte, az alcím alatti lenti részt az Euronews. Szerintünk sokat elmond a hazai média helyzetéről, hogy melyik hírügynökség mit tart fontosnak egy százezreket vonzó fesztiválon.

(Forrás: MTI, Euronews)

Kapcsolódó:

Egy kis figyelemelterelés: karnevál Rióban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük