Sorting by

×

Hogy is van ez? Utánajártunk! – A sz#x és a szcientológia kapcsolata…..

A közbeszédben mostanában gyakran vetődik fel szexualitáshoz köthető téma a különböző vallásos közösségek és szervezetek vonatkozásában. Kiemelten kerül szóba például a szexuális élet, annak szabályai és visszásságai a különféle egyházakban. Itt említhetnénk a papokkal szembeni pedofil vádak eseteit, a házasság előtti szex tiltásának kérdését, a még kitartó, de újra és újra megkérdőjelezett cölibátus intézményét vagy a szexuális orientáció megítélését a különböző vallási nézetek szerint. Időnként felbukkannak érdekes kijelentések az amerikai központú, de hazánkban is jelenlevő szcientológia kapcsán is, ennek igyekeztünk utánajárni.

Tudta?

A rendszerváltás idején Magyarországra érkezett egyháznak, ahogy más vallási vagy ideológiai irányzatoknak a történelem során, szintén szembe kell néznie az újdonsággal szembeni tartózkodó, sok esetben elutasító és kritikus hozzáállással a társadalom különféle csoportjai részéről, jóllehet egészen eddig a szexhez való viszonyuk jellemzően nem képezte a társadalmi diskurzus tárgyát. Az interneten fellelhető források, valamint a szcientológiát ismerő forrásaink részben megerősítették, részben cáfolták a bulvársajtó ezzel kapcsolatos kijelentéseit.

Erkölcsi alapelvek

Az elérhető információk alapján a szcientológia alapvetően konzervatív álláspontot képvisel szexuális téren. Az ezzel kapcsolatos szabályok, vagy azok hiánya eltér a szcientológia követői és az egyház személyzete, illetve a szerzetesrendekhez hasonló életmódot folytató úgynevezett Sea Org tagok között. A szcientológia vallási rendje, a Sea Organization, röviden Sea Org, 1967-ben alakult rend. A világon jelenleg kb. 7000 tagot számlál, akik más rendekhez hasonlóan együtt laknak, étkezésüket és egyéb ellátásukat is a rend biztosítja, ezért azonban szigorúan kötött napirendben és szabályok között élnek.
A hívők számára elsősorban Az út a boldogsághoz című erkölcsi szabálygyűjtemény az iránymutató, amelyet a nyolcvanas években írt L. Ron Hubbard, a szcientológia alapítója. Ebben olyan szabályok is szerepelnek, mint a

„Ne légy szabados a szerelemben!”, a „Légy hű szexuális partneredhez!”, a „Szeresd és segítsd a gyerekeket!”, a „Tiszteld és segítsd a szüleid!” vagy a „Mutass jó példát!”.

A szabályok az előbb idézett kifejezések magyarázatát is tartalmazzák, azzal a szándékkal, hogy azokat bárki követhesse. Sőt, meg is filmesítették ezeket.

Próbáltunk arra vonatkozó információt szerezni, hogy ennél konkrétabb szabályokat kell-e a szcientológusoknak követni. Kérdésünkre a magyar egyház közönségkapcsolati igazgatója, Lange László kijelentette:

„L. Ron Hubbard 1967-ben eltörölt mindenféle egyházi szabályozást, amely a hívők magánéletére vagy szexuális életére vonatkozott. A Szcientológia lényege a szellemi fejlődésünk, amely elérésével együtt jár egy józanabb, etikusabb magánélet is. Ezt ideális esetben nem korlátozásokkal és szabálygyűjteményekkel kell elérni, hanem kitartó tanulással és szellemi tanácsadással.”

A szerzetesrend

A történelemben sokszor bebizonyosodott, hogy az összezárt női-férfi közösségek hajlamosak szexuális visszaélésekre és az ezekkel járó konfliktusok szét is tudnak robbantani csoportokat. Ezért majdnem minden zárt egyházi közösség a világon kialakított bizonyos szabályokat, legyen az cölibátus, a házasság előtti szexuális élet korlátozása, gyerekvállalás tiltása, stb.

A szcientológia szerzetesei (az ú.n. Sea Org tagok) is egy életreszóló vallási fogadalommal összekötött közösség.

Amint megtudtuk, itt is vannak magánéleti szabályok, amelyek célja az, hogy a tagok a szellemi küldetésükre tudjanak koncentrálni. A tényleges szexuális élet módozataira nincsenek szabályok, de a házasság előtti nemi élet tiltva van, viszont a teljesen monogám házasélet megengedett a szerzeteseik számára.

Gyermekvállalás a szerzetesi közösségben nem lehetséges, azonban aki úgy dönt, hogy szeretne gyermeket nevelni, az elhagyhatja a szerzeteseket és normál hívőként alapíthat családot.

A szcientológusok hisznek az előző és a következő életekben, ezért is érezhetik úgy, hogy a céljaik eléréséhez ezen életre le tudnak mondani a gyerekvállalás örömeiről. Azonban ez csak a szerzetesekre érvényes, a hívők természetesen alapíthatnak családot és információink szerint Magyarországon is számos szcientológus nagycsalád él.

Kapcsolódó

 

Szcientológia

 

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.