Szegedi döntetlennel bajnok a Telekom Veszprém

A Telekom Veszprém 27-27-es döntetlent játszott a tavalyi bajnok MOL-Pick Szeged otthonában a férfi kézilabda NB I döntőjének vasárnapi visszavágóján, így 62-51-es összesítéssel megnyerte a párharcot.

A Magyar Kupa-címvédő hazaiaktól Alen Blazevic, Stanislav Kasparek és Pedro Rodríguez, a vendégektől Jamali Iman, René Toft Hansen, Dejan Manaszkov és Dragan Gajic hiányzott a keretből. A visszavonuló Nagy László és Momir Ilic, valamint a Szegedre igazoló Mikler Roland az utolsó bajnoki mérkőzését játszotta veszprémi színekben, a csongrádiaknál pedig Balogh Zsolt és Marin Sego búcsúzott.

A mérkőzést a svéd Mirza Kurtagic, Mattias Wettervik bírópáros vezette, a zsűriasztalnál pedig horvát és lengyel versenybíró foglalt helyet. Munkájukat videó információs rendszer (VIR) segítette, erre korábban csak világversenyeken, az európai kupák végjátékában, illetve a dán bajnokságban volt példa.

A kezdés előtt köszöntötték a Szeged öt évvel ezelőtt EHF Kupát nyert csapatát, majd nevelőegyesülete, a hazai klub ünnepélyesen elbúcsúztatta a Veszprém jobbátlövőjét, Nagy Lászlót.

David Davis veszprémi vezetőedző már öt perc elteltével időt kért, mert csapata gyenge védekezéssel kezdett, így a gyorsabban és pontosabban kézilabdázó címvédő 4-1-re elhúzott. A vendégek három perc alatt egyenlített, ráadásul a hazaiak válogatott beállóját, Bánhidi Bencét a 12. percben a játékvezetők szándékos durva szabálytalanság miatt kizárták.

Nagy László (b) és Bodó Richárd a szegedi visszavágón. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A szegediek kettős emberhátrányban is betaláltak, majd rendezték a védekezésüket, ám a játékra – a párharc első meccse miatt – rányomta a bélyegét a tulajdonképpeni tét nélküliség, így a gólok számára nem panaszkodhattak a szurkolók: a szünetben 14-14 volt az állás.

A második félidő elején David Davis ismét időt kért, mert a Szeged 4-0-s sorozatot produkált, a folytatásban viszont ismét kiegyenlített volt a játék. A Veszprém magabiztosan őrizte összetettbeli előnyét, a házigazdák viszont küzdöttek a meccs megnyeréséért, végül azonban csak előbbiek jártak sikerrel, és történetük 26. bajnoki címét ünnepelhették.

A két csapat a mostani idényben ötödször találkozott egymással, a Veszprém három vereség és a mostani döntetlen mellett egyszer győzött. A Szeged a döntetlennel megőrizte remek hazai mérlegét: a szezont házigazdaként veretlenül zárta.

Az első mérkőzésen, csütörtökön 35-24-re győzött a házigazda Veszprém, amely története 26. bajnoki címét ünnepelheti.

Mirsad Terzic, a győztes Veszprém játékosa ünnepel a kupával. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Juan Carlos Pastor: “Jobb volt a Veszprém ebben a döntőben, megérdemelten lett bajnok. Mindent beleadtunk ma, meg akartuk nyerni a meccset. Meg is volt az esélyünk erre, nagyon sajnáljuk, hogy ezt a kiváló szezont így fejeztük be. Bánhidi piros lapja korán jött, emiatt változtatnunk kellett a taktikánkon. A Magyar Kupa döntőben játszottunk csúcsformában, aztán jött egy gyenge félidő Szkopjéban, akkor kerültünk hullámvölgybe.”

David Davis: “A mai nem volt egy briliáns mérkőzés. Nyerni akartunk, de annak is tudunk örülni, hogy nem kaptunk ki. Nagyon motiváltan játszott a csapatom, ezt minden pillanatban érezni lehetett. A legfontosabb azonban az aranyérem, s ezt „csont nélkül” megcsináltuk. Holnap pihenünk, aztán indulhat a felkészülés a Bajnokok Ligája négyes döntőre. Már nagyon várjuk a kölni tornát, ugyanígy fogunk ott is harcolni.”

Nagy László: “Remek érzés bajnoki arannyal visszavonulni. 1982 ót ez volt a második otthonom, hiszen édesapám ebben a csarnokban kosárlabdázott. Óriási tisztelet jár a szegedieknek, hiszen roppant korrekt fogadtatásban volt részem. Rengeteg hibával játszottunk ma, ami a Szeged agresszív, jó védekezésének köszönhető. Van szűk egy hetünk, hogy kijavítsuk ezeket. Kölnben pedig meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

Mikler Roland: “Köszönöm a szurkolók biztatását, ezt az öt évet elraktározom a szívemben. A mai nap pedig örök emlék marad számomra. Még mindig nem akarok búcsúzkodni, mert a legfontosabb hét még előttünk van. Egy hétig tartanunk kell a csúcsformát, s még egy picit rá is kell pakolnunk. A rossz kezdés meghatározó lehet, erre nagyon oda kell figyelnünk Kölnben.”

Férfi kézilabda NB I, döntő, visszavágó:

MOL-Pick Szeged – Telekom Veszprém 27-27 (14-14)
Gól: Balogh Zs., Bodó, Canellas, Gaber 4-4, Källman, Bombac 3-3, Maqueda, Sigurmannsson 2-2, Zsitnyikov 1, illetve Strlek 6, Nilsson 5, Lékai 4, Nagy L., Tönnesen 3-3, Marguc 2, Ilic, Blagotinsek, Mahé, Nenadic 1-1

A párharcot a Veszprém nyerte 62-51-es összesítéssel.

Forrás: MTI/Vehirsport

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük