Szekszárdi "borvirágos" híradás - Városi Kurír

Sorting by

×

Szekszárdi “borvirágos” híradás

Jó minőségű, de közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők.

Hirdetés

Az MTI által megkérdezett borászok arról számoltak be, hogy szinte kivétel nélkül magas cukortartalommal szüretelik a szőlőt.

Bősz Adrián, a 2400 hektáros borvidék elnöke elmondta: a fehér szőlők szedése befejeződött, jellemzően a rozéborok alapanyagául szolgáló szőlőket szüretelik, és megkezdődött a vörösbornak szánt szőlők szedése is. A kékfrankos szürete általában most kezdődik, októberben a cabernet-fajtákkal folytatódik a betakarítás.

A termésmennyiség átlagos, hektáronként 70-80 mázsa, de sok termelő 40 mázsára korlátozza a termést

A kevés csapadék miatt a szőlő mustfoka meredeken emelkedik, ez kihívást jelent a fehér- és rozé borok készítésénél, amelyeknek jellemzően nem magas az alkoholtartalma – jegyezte meg.

Sok lehetőség rejlik az idei szőlőben, könnyedebb és testes vörösborokat is lehet készíteni belőlük

Bősz Adrián szerint a szőlő kiogrammonkénti ára átlagosan 100 forint körül alakul, minőségtől és fajtától függően 90-140 forintot adnak érte, általában a terméskorlátozott ültetvényekről származó szőlőnek magasabb az ára. Mint mondta, elsősorban a fővárosi éttermek tavasz óta tartó forgalomcsökkenése miatt vannak átmenő készletek a borvidéken, ugyanakkor a kereskedelmi láncoknál nem tapasztaltak forgalomcsökkenést.

A borvidékhez tartozó bátaszéki hegyközség 1230 hektáros területén kimagasló minőségre, és átlagosan 80 mázsás termésre számítanak – mondta Osváth András, a hegyközség elnöke.

A rozénak szánt kékfrankos szüretét 19-es mustfokkal kezdték el, a szőlőfajta cukortartalma már 20-as értéket mutat

szekszard 01
Fotó: szekszardibor.com

Mészáros Pál, a 120 hektáros ültetvényen gazdálkodó Mészáros Borház Kft. tulajdonosa kiváló minőségű, közepes mennyiségű – hektáronként 60-70 mázsás – termésről számolt be; a kadarkát például 20-as mustfokkal szüretelték.

Ha nem lesz hosszan tartó csapadékos időjárás, kiváló évjáratra számítanak

Rappai József, a 65 hektáron szőlőt termesztő Schieber Pincészet borásza elmondta, hogy eddig sauvignon blanc-t, chardonnay, kékfrankost szüreteltek, utóbbit 22-es, 23-as mustfokkal; megemlítette, hogy egy új merlot-ültetvényről szintén 23-as mustfokú szőlőt szedtek le.

Az idei fehér és rozé bor nem lesz az előző éveknél rosszabb

A 2020-as a 2017-eshez hasonló prémium évjárat is lehet. Beszélt arról is, hogy a pincészetnek az értékesítésben szintén gondot okoz a fővárosi idegenforgalom csökkenése.

Módos Ernő, a 40 hektáron termő szőlőt feldolgozó Ferger-Módos Borászat borásza azt mondta, biztató, hogy 19-20-as mustfokot mértek a szőlőkön, ugyanakkor a csapadékhiány miatt szokatlan a magas savtartalom. A termés mennyisége 7-8 tonna átlagosan. A borászatnál jelentős óborkészletek maradtak – tette hozzá.

Szekszárd palack

szekszard 02
Szekszárd palack: A közös gondolkodás eredményeként született meg a Szekszárd Palack, amibe csak a Szekszárdi borvidék kiemelt borfajtái, a szekszárdi bikavér, kékfrankos és kadarka tölthető. Fotó: szekszardibor.com

Egyre kevesebb a szüretelő kéz

Évről évre egyre nagyobb gond, hogy nem találnak elég szüretelőt a gazdák. Bár egyre népszerűbb a szőlőkombájn, azért még sok kisebb borászatban, vagy a prémium borok alapanyagaként kézzel szedik le a szőlőt. Szőlőkombájnt sem lehet mindenhol alkalmazni, hiszen a kombájnhoz olyan fogadógaratot kell kiépíteni, ahová a gépből be lehet önteni a szőlőt, ami innen kerül a darálóba. Így sok helyen maradnának az alkalmi munkások, akik napszámért szüretelnek.

Az általunk megkérdezett borászok elmondták, egyrészt kiöregedtek azok, akik szüretelni jártak hozzájuk, másrészt sokan elmentek külföldre. Ugyanakkor a hazai borászok nem tudnak több munkabért fizetni, hiszen a bor árát nem lehet tovább növelni.

Forrás: MTI/TEOL

A jó italok mellé ezt esszük:

szekszárdi

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.