“Sokkal nem vagyok közelebb a célomhoz” – nyilatkozta Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miután kedden betekintett a Paks II. beruházás megvalósítási ütemtervébe. Aszódi Attila, az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára azonban azt mondta: „a képviselő minden kérdésére választ kapott”. Hol az igazság?


Mikor, ki, mennyit és mire költ az adófizetők pénzén a beruházás “ürügyén”?

Szél szerint a kedden bemutatott fővállalkozói szerződés műszaki ütemezésének dokumentumaiból nem derült ki a válasz a fenti kérdésekre.

„eltitkolták azokat a költségvetési adatokat, amelyek alapján ellenőrizhetőek lennének az eddigi költések.”

Szél Bernadett úgy nyilatkozott, hogy egy régi ütemtervet mutattak neki, holott Brüsszelbe már az újat küldte ki a kabinet. Úgy fogalmazott:

„a magyar országgyűlési képviselő az utolsó a sorban, előbb tudják Moszkvában és Brüsszelben, hogy mi a helyzet a projekttel”.Kijelentette azt is:

„a dokumentumon, amelyben nincsenek titkosítandó információk, minősítési kavalkádot találtam, és csupán az orosz fél érdeke, hogy az ne legyen megismerhető”.

Aszódi államtitkár véleménye természetesen merőben más. Olvasatában az LMP képviselője több mint egyórás konzultáció után, amelynek során minden kérdésére válaszoltak, azt mondta neki:

“sokkal többet tud ma már, és jobban tudna atomerőművet építeni, mint egy órával korábban”.

Cáfolta továbbá, hogy nem a hatályos ütemtervet adtak volna át Szél Bernadettnek:

„az ellenzéki politikus a hatályos műszaki mellékletbe tekintett be (…) ám folyamatban van az ütemterv módosítása, (…) amit az Európai Bizottság eljárása miatt kell azt 16 + 6 hónappal eltolni, ehhez azonban még engedélyeket kell beszerezni, így a módosított ütemezés még nem hatályos.

A dokumentumok titkosításának indokáról azt mondta:

“erre érdemben a minősítő tud válaszolni, szerintem ez a dokumentum felülvizsgálata miatt lehet szükséges (…) a módosítás lefutása után az ütemterv megismerhető lehet, ha a fővállalkozói szerződést megkötő két fél üzleti titkait nem sérti.”

(forrás: MTI)


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét