Szél Bernadett és az LMP külön úton folytatja – a képviselő kilépett

Szél Bernadett kilépett az LMP-ből, a pártból és a frakcióból is távozik – írja az Index. A párt volt társelnöke és frakcióvezetője, a 2018-as kampányban a miniszterelnök-jelöltje ezt hétfőn jelentette be a társainak. A hírt Szél a zoom.hu-nak megerősítette.

Háttéranyag – mit, miért…

Szél az áprilisi választások kampányában társelnökként vezette az LMP, ő volt a párt miniszterelnök-jelöltje is. Majd a választások után felállt kétharmados Fidesz-többségű országgyűlésben ő lett az LMP frakcióvezetője. A képviselőcsoportot azonban csak a nyári szünet alatt irányíthatta, mert közben váratlanul őt is elmarasztalta a párt etikai bizottsága. A testület több ismert LMP-s vezetővel együtt Szélt is azzal vádolta, hogy a kampány alatt támogatta az ellenzéki jelöltek koordinált visszaléptetésének ötletét.

Szél augusztusban jelentette be, hogy lemond

a társelnöki és a frakcióvezetői posztról, mert az etikai bizottság a vizsgálat végén három évre eltiltotta az LMP vezető posztjaitól.

Az utolsó csepp az lehetett a teljes kilépés felé, hogy Sallai Róbert Benedek a lezárt eljárás után egy újabb vizsgálatot kezdeményezett Szél ellen, amelyben 17-szeres alapszabálysértéssel vádolta az immár egyszerű képviselőként működő korábbi pártvezetőt.

Sallai a Sargentini-jelentés kapcsán állította, hogy Szél szembehelyezkedett a párt hivatalos álláspontjával és az a nyilvánosság előtt is hangoztatta, ám emellett egy sor „övön aluli” váddal is illette párttársát. Az állította például, hogy soha nem tekintette magát a többiekkel egyenjogú tagnak, hanem a közösség fölött definiálta magát, a kampányban pedig olyan fodrászszámlákat, ruhaszámlákat, őt ünneplő rendezvényköltségeket produkált, amelyek az LMP lehetőségeit jócskán meghaladták.

Sallai feljelentéséből végül nem lett vizsgálat,

de az abban foglaltak jelezték, hogy továbbra is óriási feszültségek vannak a párt egyes csoportjai között. Hadházy Ákos, Szél korábbi elnöktársa már a nyár elején kilépett az LMP-ből, mandátumát megtartva független képviselő lett.

Az Index úgy tudja, hogy Szabó Szabolcs is távozik a frakcióból.

(forrás: 24.hu)

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük