Szél Bernadett, Lendvai Ildikó és Vásárhelyi Mária csak látszólag nem ugyanarról….

Három ismert gondolkodó – közíró: az aktív politikus Szél Bernadett, az egykori pártelnök Lendvai Ildikó, és a szociológus Vásárhelyi Mária egymástól függetlenül, látszólag különböző témájú bejegyzést tett közösségi oldalán, de a látszat – mint tudjuk – néha csal. 

Szél Bernadett

Megtörtént a gyalázat, ami ellen egy emberként tiltakozott az egész magyar tudományos közösség és mindannyian, akik kiálltunk a tudomány szabadsága mellett: Palkovicsék benyújtották a lex MTA-t. Amit szép szóval nem tudott, most törvényi erőszakkal veszi el a kormány az Akadémiától. Állami erőszakkal fosztják meg az MTA-t a kutatóintézeteitől, és kötelezik arra, hogy tulajdonát ingyen használatba adja – magyarul államosítják az MTA vagyonát. ?? Ez masszívan alapjogokba ütközik, ugyanis még az Alaptörvény is tiltja a tulajdon kártalanítás és szerződés nélküli kisajátítását – márpedig az MTA vagyonának lenyúlása még akkor is önkényes kisajátításnak minősül, ha azt virágnyelven “határozatlan időre történő használatba adásnak” nevezi a kormány.

A gazdasági autonómia felszámolásával oda a tudomány szabadsága is. Nem lehet ugyanis tudományos szabadságról beszélni ott, ahol nincs tudományos önigazgatás: sem a gazdálkodásban, sem tudományos kérdésekben. A lex CEU után a lex MTA is elfogadhatatlan és szembemegy minden létező európai alapértékkel és alapjoggal. Ha ezt keresztülviszi a kormány, az Alkotmánybíróság elé kell vinnünk a lex MTA-t!

Lendvai Ildikó

Végre rájöttem, mi a közös logika az Akadémia szétverésében, az Országos Széchényi Könyvtár kaszárnyába-, a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetésében, amelyet a gyűjtemények veszélyeztetése miatt az egész szakma ellenez. Pikkelnek a Széchényiekre, és kész. Jogosan: azok a magánpénzből csináltak közpénzt, ami teljes iránytévesztés. Fordítva kell. A könyvtárat Széchényi Ferenc alapította, ahogy a Nemzeti Múzeumot is. Ennek része volt a Természettudományi Múzeum, amelyet felesége ásványgyűjteménye alapozott meg. Széchényi Ferenc egyik fia (az eltérő írásmód ellenére) Széchenyi István, akinek a Magyar Tudományos Akadémiát köszönhetjük. Most nem tudom, a Lánchíd vajon a helyén maradhat-e.

Vásárhelyi Mária

Arra gondolok, hogy talán az 56-os Intézet szétverése lehet a VIGASZDÍJ Schmidt Máriának, amiért a Sorsok Háza projektből – a nemzetközi botrány miatt – el kellett őt távolítani. Ezzel egy húsz éve dédelgetett álma valósul meg. Vannak, akik az alkotásban, vannak akik a rombolásban lelik örömüket. A fidesz-kormány az utóbbi kategóriába tartozik. Mint a barbár római katonák, úgy dorbézolnak a magyar kultúra és tudomány romjain. Csak míg az előbbi csupán legenda, a magyar kultúra és tudomány porig rombolása véres valóság. Egy önmagát nemzetiként aposztrofáló kormány, amely a nemzet értékeinek elpusztítására használja erejét és hatalmát. Magyarország talibánjai.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük