Szél Bernadett Gyurcsányról: „Nem vagyunk érdekközösségben, de sorsközösségben vagyunk”

Tisztességes bérek és munkafeltételek biztosítását, a szakszervezeti jogok visszaállítását, valamint új sztrájktörvényt ígért kormányra kerülése esetén Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, miután szerdán találkozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség vezetőivel.

2018 áprilisában nem demokratikus választások lesznek Magyarországon

Szél Bernadett azzal kapcsolatban, hogyan működne együtt Gyurcsány Ferenccel és pártjával, a DK-val a választás során, azt felelte: nemzeti érdek a Fidesz „keretek közé” szorítása, ezért az LMP minden ellenzéki párttal felvette a kapcsolatot.

„Nem vagyunk érdekközösségben, de sorsközösségben vagyunk”

– fogalmazott, hozzátéve: 2018 áprilisában nem demokratikus választások lesznek Magyarországon.

Vona Gábor és más jobbikos politikusok reagálásáról pártja együttműködési kezdeményezésére azt felelte: reméli, minden ellenzéki párt felismeri, hogy még háborúban is beszélnek egymással az emberek. Tisztázni szeretné a Jobbik hozzáállását, az LMP viszont nem csinál „valóságshowt” abból, hogy mit beszéltek egymás között más politikusokkal – mondta. Szerinte aki ezt teszi, a kormányváltás esélyét csökkenti.

Bérkülönbség nők és férfiak között

Az LMP társelnöke sajtótájékoztatón azt mondta: a megfelelő béreket szolgálja tervük a többkulcsos adóról, de a jövedelememelkedésben szerinte az érdekképviseleteknek is fontos szerepük van, és hangsúlyozta azt is: foglalkozni kell a nők és férfiak közötti bérkülönbséggel, amelynek hatását a nyugdíjakban is cipeljük.

A robotizáció miatt néhány éven belül 200 ezren veszíthetik el az állásukat

Szél Bernadett vadkapitalizmusnak nevezte a rehabilitált munkakörök megszüntetését még az állami cégeknél is, mert – ahogy rámutatott – például a munkájukat vesztett idősebb vegyészek egészségi állapotuk miatt se nagyon tudnak elhelyezkedni. A miniszterelnök-jelölt úgy látta: a robotizáció miatt Magyarországon néhány éven belül 200 ezren veszíthetik el az állásukat. A változásokra fel kell készíteni a gazdaságot. Azt ígérte: pártja munkaügyi döntéseit a szociális partnerekkel egyeztetve hozza majd meg.

Az LMP társelnöke a Fidesz bűnének nevezte mintegy 600 ezer ember elvándorlását, mert azt szerinte az alacsony bérek és munkavállalói, valamint szakszervezeti jogok felszámolása idézte elő.

 

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük