Szél Bernadett: Orbán Viktor és az uniós alapértékek csak egyféleképpen szerepelhetnek egy mondatban: amikor azok semmibe vételéről van szó

Nem véletlen Orbán Viktor egész pályás letámadása Vera Jourová alapjogi biztos ellen. Ő felel ugyanis azokért a jogállamisági jelentésekért, amiket jövő hét elején hoz nyilvánosságra az Európai Bizottság.

Jó előre meg akarnak ágyazni annak a kormányzati kommunikációnak, ami majd politikailag elfogultnak minősíti a minden bizonnyal elmarasztaló jogállamisági jelentést.

Átlátszó trükk ez

Ha már most azt mondják, Jourová elfogultan bírálja a magyar kormányt, akkor a jelentés megállapításait egy laza mozdulattal söpörhetik le az asztalról, mondván: politikai támadás ez, a jogállamisági jelentés pedig egy politikai furkósbot, semmi más, Jourovának valami baja van velünk, különben is liberális. Orbán Viktor módszereit mára mindenki kiismerhette:

a miniszterelnök nem vitázik, nem érvel, nem tényeket állít szembe tényekkel. Ő a vitázó fél hitelességét ássa alá, hátsó, politikai szándékokat tulajdonítva neki. Ócska trükk.

Annak is megvan a maga diszkrét bája,

hogy még Orbán Viktor hivatkozik az EU alapszerződéseire és alapértékeire.

Ő, aki szisztematikusan semmibe veszi azokat.

Aki módszeresen felszámolja a tisztességes politikai verseny feltételeit, felismerhetetlenségig szűkítve a sajtószabadságot és irdatlan propagandagépezetet működtetve közpénzen, aki megszáll minden független intézményt, kiiktatva gyakorlatilag az összes hatalmi féket és ellensúlyt, és aki kilopja még a szemünket is, hogy saját és oligarchái kezében hatalmas vagyonokat halmozzon fel.

Orbán Viktor és az uniós alapértékek csak egyféleképpen szerepelhetnek egy mondatban: amikor azok semmibe vételéről van szó. Más összefüggés nincs és ne is merészeljen arra hivatkozni egyetlen percig sem.

És még valami

Orbán maga mondta, hogy illiberális demokráciát épít: az pedig azt jelenti, hogy megvonjuk a kisebbség jogait és totális hatalmat építünk ki a többségre hivatkozva. Egy illiberális rendszerben leépítik a sajtószabadságot, a szólásszabadságot és minden autonómiát a társadalomban.

Ebben a rendszerben nem a hatalom van alárendelve a jognak, hanem a jog a hatalomnak.

Ha Orbán illiberális rendszert épít, akkor vállalja fel: igen, valóban nem felel meg a nyugati mércének, az uniós alapértékeknek, a liberális demokrácia elvárásainak. Márpedig az unió anno ezekre az alapokra épült — utólag nem lehet ezeket átértelmezni.
Most legyen bátor Orbán Viktor és most vállalja fel az illiberalizmusát, vállalja fel, hogy nem tiszteli a szabadságjogokat, mert nem hisz bennük, vállalja fel torz nézeteit — és annak következményeit!

Tettek és következmények — ez a világ rendje!

Forrás

kunhalmi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük