Szélvihar, -20 fok – újra támad a tél!

Azt hitte, hogy “ennyi volt”? Sajna, nagyot tévedett, aki azt tervezte, hogy a jövő héten elég egy zakó, vagy egy pulcsi. A helyzet az, hogy “télúrfi” összekapta magát és újult erővel támad!

A hét második felében talán az év eddigi legmarkánsabb időjárás változását lehet majd megtapasztalni

– írja a Metkép.

Csütörtökön viharos, akár 100-110 km/h-s széllel és hóval, szibériai eredetű sarkvidéki fagyos levegő árasztja el a Kárpát-medencét.

Hétfőn

az ország legnagyobb részén még enyhe idő lesz, borult éggel, főként keleten és délen esővel. Északnyugaton és északon már megkezdődik a lehűlés, de még nem lesz jelentős. Az ország nyugati felén élénk, erős északi, északnyugati, a Tiszántúlon még élénk, erős délnyugati szél fúj. Délután nyugaton vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, itt-ott a nap is kisüt. Éjjel tovább vékonyodik, átmenetileg csökken a felhőzet, de elszórtan kialakulhatnak futó záporok, hózáporok. Északkeleten ónos eső is lehet.

Kedden

megmarad az országon belüli hőmérséklet különbség: északnyugaton fagypont közeli, délkeleten, délen +10 fok körüli értékekre van kilátás, de a szerdai nap már hidegebbnek ígérkezik. Borongós időben északon vegyes csapadék, eső, havas eső, ónos eső, hó egyaránt várható, másutt eső valószínű.

Szerdán

egy cikon miatt úgy tűnhet, hogy marad a tavasz: 8-10 fok lesz napközben. Északra azonban nem tud majd feljutni a meleg, ott fagypont körül alakulnak majd a hőmérsékletek. Már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék eshet, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű – írja a portál.

illusztráció: eumet.hu

Csütörtök hajnalban azonban viharos, akár 100-110km/h-s széllel, hóval betör a fagy!

Csütörtök hajnalban az országtól északnyugatra elhelyezkedő anticiklon és a tőlünk délkeletre elhelyezkedő ciklon középpontja közötti nyomás különbség miatt, részint pedig a hirtelen markáns hőmérsékleti különbségnek köszönhetően viharos, általában 60-80km/h-s, a Bakonyban, Budai-hegyekben, Pilisben, Alpokalján és a Börzsönyben, valamint a Balatonnál esetleg a 100-110km/h-t is elérhetik a legerősebb széllökések a jelen állás szerint.

15-17 fokos lehűlésre kell készülni…

A széllel sarkvidéki hideg tör majd be, ami órákon belül, néhol közel 20 fokos lehűlést okoz. Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalanál is fagyhat, estére országszerte -5 fok köré, alá, északon akár -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez annak fényében kifejezetten extrém, hogy hajnalban a Dunától keletre 7-12 fokot mérhetünk. Péntek reggelre ezeken a részeken is -7, -10 fokig hűlhet a levegő, miközben erős, viharos szél fújhat!

Jelentős havazás is lehet

A csapadék estétől nyugat felől gyors ütemben vált át havazásba és a déli órákban már országszerte hó formájában hullhat. Sajnos a hideg érkeztével fokozatosan a csapadék megszűnik, még így is a jelenlegi számítások szerint országszerte kialakulhat lepel-10cm közötti hóréteg, vagy ezt meghaladó, amit a viharos szél hordhat és magasabb torlaszokat is emelhet. A legtovább keleten eshet a hó, ott akár péntek délig is kitarthat.

-15, -20 fokok követhetik a havat!

A folytatásban a hideg nagy valószínűséggel elárasztja hazánkat. A magasban -15, -23 fok közötti hőmérséklet valószínű, ez nagyjából 1500m magasan, ami az idei és az elmúlt évek téli időjárásának az egyik, ha nem a leghidegebb időszakát jelentheti. A hétvégén és a jövő hét elején hajnalban -20 fok köré, a havas, szélvédett tájakon esetleg az alá csökkenhet a hőmérséklet és napközbeni is jellemzően -5, -12 fok közötti hőmérsékletek várhatóak

– írja a Metkép.

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük