Vigyázz, ha jön a banki kölcsön, avagy a személyikölcsön a nagy lehúzás?

Persze mostanság több bank is ígéri, hogy nem alkalmazza a THM új felső határát a személyikölcsönnél sőt talán nem is emel, de ki látott már olyan csodát, hogy a bankok önmegtartóztatásból ne használtak volna ki szinte a végletekig az emelési lehetőségeket.

Törvény az törvény

A törvény szerint a hitelező pénzintézetek a fogyasztóknak nem nyújthatnak olyan hitelt, amelynek teljes hiteldíjmutatója (thm) meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét. Ez az érték jelenleg 29,9 százalék, a 2022. június 1-jén érvényben lévő jegybanki alapkamat alapján. Ez az érték januártól jelentősen emelkedni fog, mivel az alapkamat a legutóbbi forduló óta több mint 7 százalékponttal lett magasabb, szeptember 27. óta 13 százalék. E szerint 2023 első félévében a személyi kölcsönöknél a maximum thm akár 37 százalék is lehet. Egy évvel ezelőtt a hitelkártyák költségei voltak hasonló szinten, januártól viszont akár a személyi kölcsönök kamatai is erre a szintre ugorhatnak- írja a Blikk

A hitelkártyáknál 50 százalék fölött lesz a maximum

Hitelkártyák, folyószámlahitelek, áruhitelek és kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönök esetén a teljes hiteldíjmutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét- folytatódik a cikk. Ezeknél a hiteltípusoknál jelenleg 44,9 százalék a maximum thm. Januártól ez a plafon viszont már 52 százalékra nő, így akár eddig is elmehetnek a bankok. A legmagasabb költségekre általában a hitelkártyáknál számíthatunk. A Bank360.hu kalkulátora szerint a hitelkártyák thm-e jelenleg a 42-43 százalék közötti ajánlatokat tekintve megközelíti az aktuális maximumot.

Csak a banki versenybe bízhatunk, de bízhatunk-e

A törvényi maximum jelentős emelkedése nem feltétlenül jelenti a hitelek, személyikölcsön hasonló ívű drágulását. A személyi hiteleknél, dacára a közel 30 százalékos thm-plafonnak az ajánlatok többsége még mindig 20 százalék alatti thm-mel érhető el, mindössze egy-két kisebb hitelintézet kínálja drágábban a kisebb összegű, szabad felhasználású kölcsönöket.

Az elmúlt hónapokban lezajlott drágulás azonban így is szembetűnő, egy éve ugyanis még a 10 százalék alatti thm-mel elérhető ajánlatok sem voltak ritkák a piacon, ma pedig csak elvétve találhatunk olyan kölcsönt, ahol a thm nem haladja meg a 15 százalékot. 

Végső jótanácsunk: az eddigiekhez képest is gondosabban, sok mindent mérlegelve hozzon meg olyan fontos döntést, mint egy kölcsön felvétele. Ne feledje, ha kölcsönből vesz ajándékot, nemcsak azt a valamit kapja, aminek vagy örül a megajándékozott, vagy nem, de vele együtt érkezik egy állandó szorongás is az életébe, hogy sikerül-e időben kielégíteni a bankját, egyszerűbben szólva visszafizetni a kölcsönt.

Kapcsolódó