A hibát elvileg májusban kijavították, ám azóta is tovább szennyezi a Rudas fürdő a folyót tamponokkal és ürülékkel.


Még 2017. decemberében sokkoló fotókat és videókat posztoltak ki egy budapesti pecásokat tömörítő zárt fb-csoportba. A felvételeken az volt látható, hogy a Rudas fürdő dunai befolyóján – ahol elvileg a használt, alapvetően tiszta medencevizet engedhetnék a folyóba – ürüléket, vécépapírokat, tamponokat és betéteket tartalmazó kommunális szenny ömlik kifelé.

Az egyik horgász, D.L. hivatalos bejelentést tett az illetékes hatóságnál, majd egy január 11-ei újabb szemlén egy búvár szakértő meg is állapította a hiba okát: a gyűjtővezeték felújításakor egy aknát tévedésből nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra a gyógyfürdőben. Az FCSM-mel történt hármas egyeztetés után a hatóság kimondta: a problémát 2018. május 1-ig rendezik.

A horgászok hiába kaptak értesítést a május 1-i dátumról, a megadott határidő után továbbra is láttak szennyvizet a befolyónál. Erről egy rakás fotót és videót is küldtek a 444-nek.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt azt válaszolta a portál kérdésére, hogy az elrendelt javításokat ők a májusi határidőig megcsináltatták és azóta sehonnan nem kaptak jelzést arról, hogy szennyeznék a folyót.

Márpedig a szenny jelenléte a válasz ellenére egyértelműnek tűnt. A Csatornázási Művek szerencsére komolyan vette a 444-től érkező jelzést és a továbbított képi bizonyítékokat, ezért újabb vizsgálatot rendeltek el. Végül azt válaszolták, hogy “a fürdő belső csatornarendszerének újabb átfogó vizsgálata során kiderült, hogy egy másik vizesblokk használt vize még mindig nem a megfelelő csatornán keresztül távozik. Ez a korábbihoz képest ugyan elenyésző mennyiség és a medencevizekkel keveredve, többszörös hígítással érkezik az élővízbe, de természetesen a BGYH haladéktalanul intézkedik az újabb probléma mielőbbi megoldására.”

Ez történt tehát augusztus elején, de az ott horgászók által elküldött képek szerint a gyógyfürdő azóta sem tudta műszakilag megoldani a folyóba ürített vizesblokk ügyét.

(Forrás: 444)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét