Szennyvíziszap szivárgott egy tározóból a Heves megyei Lőrinci közelében

Lőrinci

Szennyvíziszap szivárgott egy tározóból a Heves megyei Lőrinci közelében, a kárelhárítás és az eset kivizsgálása megkezdődött – közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő szerdán az MTI-vel.

Nagy Csaba elmondta: a szivárgást a cég munkatársai hétfőn észlelték a lőrinci telephelyen lévő 6-os számú, szennyvíziszap-leürítő tározó töltésfalából, mely a társaság állásfoglalása szerint a rendkívüli szárazság miatt repedhetett meg.

A gát nem szakadt át, a repedésen átjutott szennyvíz a cég telephelyére, valamint kis mértékben a közeli mezőgazdasági területre és a Zagyva folyó mentett oldali gátjához folyt – tette hozzá jelezve: a vállalat az esetet haladéktalanul bejelentette az illetékes hatóságnak és megtette a szükséges lépéseket a további szennyezés megakadályozására.

A szóvivő szerint a katasztrófavédelem a társhatóságokkal helyszíni szemlét tartott, az eset kivizsgálása a vízügyi és vízvédelmi hatáskörrel rendelkező Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon jelenleg is tart.

Az üzemeltető a kárelhárítást a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakmai felügyelete mellett végzi, a kiszivárgott szennyvíziszapot felitatják, összegyűjtik és elszállítják – tájékoztatott Nagy Csaba. 

Vig Zoltán Lőrinci polgármestere az esettel kapcsolatban a heol.hu-nak úg nyilatkozott: most az a legmegnyugtatóbb, ha a hatóságok teszik a dolgukat és elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Hozzátette: reméli, hogy feltárják a probléma pontos okait is. 

A hulladéklerakó telephely pár tucat méternyire található a Zagyva folyótól, és néhány kilométernyire Hatvantól. A hatvani polgármester, Horváth Richárd kedden a Facebook-oldalán azt írta, lakossági jelzések alapján az ő mezőőreik is a helyszínre siettek és a szivárgás mellett erős beazonosíthatatlan szagot is észleltek. Hozzátette azt is, hogy az ügyről szóló jelentést azonnal továbbították az illetékes vízügyi és környezetvédelmi hatóságoknak. 

(MTI)

Friss híreink

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.