Szent-Iványi István: mi így harcolunk az illegális migráció ellen!

Nagy nemzetközi felháborodást váltott ki az a magyar kormányzati döntés, hogy szabadon engednek több mint kétezer, az illegális migrációt elősegítő embercsempészet miatt elítélt bűnözőt. Az pedig különösen felháborította az osztrák kormányt, hogy egy videofelvétel tanúsága szerint az elítélteket a szombathelyi vasútállomás mellett engedték szabadon, ezzel a menekülés irányát is Ausztria felé kijelölték számukra.

A magyar kormány évek óta azt hirdeti, hogy következetesen küzd az illegális migráció ellen,

most pedig az illegális migráció fő mozgatóit, az embercsempész bűnszervezetek elítélt tagjait szabadítja rá a világra.

Ezzel nem csupán menlevelet ad számukra és ők máris újra hozzáláthatnak gyümölcső embercsempész üzelmeikhez, de mások számára is ösztönzést jelent az az információ, hogy Magyarországon nem kell semmitől tartaniuk az embercsempészeknek, mert ha lebuknak, na bumm. Hamarosan úgyis szabadon engedik őket újra.

Ritkán látni példát arra, hogy a kormánypropaganda nagy hazugságainak egyike, a küzdelem az illegális migráció ellen, ennyire nyilvánvalóan lelepleződik.

Ezt érdemes lesz megjegyezni

Érdekes kórtünet Szijjártó Péter reakciója osztrák kollégájára, aki érthető módon felháborodottan szóvá tette ezt az ügyet. Szijjártó a felvetésre így reagált

„Nem nagyon szokott érdekelni, hogyan fogadják az álláspontunkat.”

Elég nagy baj ez nekünk. Ha az osztrákok ezt úgy fogadják, ahogy az osztrák külügyminiszter megígérte, azaz a határellenőrzés megszigorításával, akkor az sok százezer magyar és nem magyar állampolgárnak fog bosszúságot és nehézséget okozni, nem beszélve az ingázó vendégmunkások tízezreiről, meg a nyári turistaszezon előtt a nyaralni utazókról.

Ez a kijelentés még Szijjártóhoz képest is elképesztő arrogancia, beképzeltség és korlátoltság, aminek nagyon kellemetlen következményei lehetnek.

Forrás

Kapcsolódó

Háttér

Nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészek kiutasítása, az pedig nem új, hogy Ausztria megerősítette a határ ellenőrzését, mivel már hónapok, évek óta nehezítik a belépést

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A külügyminiszter arra reagált így, hogy az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét, Nagy Andort, amiért a magyar kormány kiengedi az embercsempészet miatt fogva tartott külföldieket, azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül elhagyják az országot. Szijjártó az európai uniós külügyi tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy előző este telefonon beszélt osztrák kollégájával, Alexander Schallenberggel, aki jelezte, hogy számukra „problémát vagy kérdőjeleket” jelent a magyar kormány lépése.

„Ez az intézkedés szuverén magyar döntés, az nem irányul egyetlenegy szomszédos országgal szemben, semmifajta szomszédos országbeli specifikumot nem tartalmaz”

– mondta a külügyminiszter.

„Én ezt úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki, jobb is, hogy ha elhagyják az országot, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek (…) Az pedig, hogy Ausztria határellenőrzést foganatosít a magyarországi határon, sajnos nem új, ugyanis – ellentétben a schengeni megállapodás szellemiségével – már hónapok vagy évek óta látjuk azt, hogy az osztrákok nehezítik magyar és más állampolgárok belépését Ausztriába, és miközben az osztrákok szabadon jöhetnek be Magyarországra várakozás nélkül, addig a magyarok esetenként hosszú várakozást követően léphetnek csak be Ausztriába. Tehát mondjuk a határellenőrzés bevezetésével való fenyegetés, az nem új”

– tette hozzá. (MTI)

Csintalan Sándor olvasata