Sorting by

×

Szent-Iványi István: szégyen – teljes mellszélességgel a kazah elnyomók oldalán!

Szijjártó Péter, aki 2020 áprilisában díszprofesszori címet kapott a legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a magyarok folyamatban lévő evakuálása kapcsán bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a nap folyamán beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt. Azt is közölte, hogy Kazahsztán hazánk stratégiai partnere, ezért aggodalommal figyelik az eseményeket, miszerint az országban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot. Tette mindezt az Ön nevében is a megválasztott regnáló külügyminisztere.

“Szégyen – teljes mellszélességgel az elnyomók oldalán

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint „Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot”. Orbán Viktor telefonon biztosította szolidaritásáról és támogatásáról Tokajev elnököt, segítséget is felajánlott (az nem derült ki, hogy milyen természetű segítségről van szó).
Emlékeztetőül :

több mint 8 ezer embert tartóztattak le, 3 ezren vannak a súlyosan sérültek, több százan a halottak. A katonák és rendőrök figyelmeztetés nélküli tűzparancsot kaptak a fegyvertelen tiltakozókkal szemben. A magyar kormány mindezt helyénvalónak találja és támogatja a kazah elnyomókat.”

“Önkéntelenül Teleki Pál miniszterelnök búcsúlevelének sorai jutnak eszünkbe:

“A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét. A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! … Hullarablók leszünk! a legpocsékabb nemzet.”

-írta Szent-Iványi István közösségi oldalán.

Szijjártó tulajdonképpen elismételte a kazah elnök értelmezését a történtekről,

aki szerint az akciókat általa meg nem nevezett, egyetlen központból koordinálták. Az elnök azt állította, hogy az országban helyreállt a rend, de a terroristák utáni hajsza még folytatódik.

„Spontán tüntetések álcája alatt zavargások hulláma tört ki. Világossá vált, hogy a fő cél az alkotmányos rend aláásása és a hatalom átvétele volt. Államcsínykísérletről beszélünk”

– mondta Tokajev.

Konok Péter hozzáfűzte:

“Szijjártó Péter külügyminiszter úr és Orbán Viktor miniszterelnök úr kifejezte Magyarország szolidaritását a saját népére lövöldöző tolvaj, gyilkos kazahsztáni diktatúrával, és magával a tolvaj és gyilkos kazahsztáni diktátorral. Ez világos beszéd. Megkérném viszont a fent nevezett urakat, hogy az ilyesmi szolidaritásnyilvánításokhoz a jövőben mindig tegyék hozzá:

“Kivéve a Konok Pétert”.

Köszönöm, szarháziak, és nyaljátok ki a seggemet.”

Háttér….

Kazahsztánban lassan már egy hete tart a válság. A népharag elkergette az országot 35 éve elnyomó teljhatalmú urát, Nurszultán Nazarbajevet. A helyzet kellőképpen zavaros, sok az ellentmondó információ, mert az országot hermetikusan lezárták. Azt azonban tudni lehet, hogy a hatalom brutális eszközökkel torolja meg a lázadást: több ezer embert letartóztattak, az erőszakos katonai és rendőri fellépésnek sok halottja, több száz sebesültje van, a katonák és rendőrök tűzparancsot kaptak, figyelmeztetés nélkül lőhetnek a fegyvertelen tiltakozókra. Tokajev elnök hatalmának megszilárdítására behívta az orosz és belarusz “békefenntartókat”, akik példás gyorsasággal meg is jelentek.

  • Az Egyesült Államok felszólította a kazah vezetést, hogy tartózkodjon az aránytalan erőszaktól,
  • Németország fegyverembargót vezetett be,
  • az EU francia elnöksége is figyelmeztette a kazah vezetőket a durva fellépés nemzetközi következményeire.
  • A magyar kormány válasza erre, hogy kedden a Türk Tanács külügyminisztereivel vitatja meg a helyzetet. Nem a szövetségeseinkkel, nem az EU és NATO tagországokkal kíván egyeztetni az ügyben, hanem azzal a Türk Tanáccsal, amelynek egyetlen tagállama sem minősül valódi demokráciának és jónéhány vezetőjük hasonló bűnöket követett el saját állampolgáraival szemben, mint a most elüldözött Nazarbajev.

Ezen persze aligha csodálkozhatunk, hiszen Orbán Viktor Nazarbajevet a magyarországi kipcsak törzsek mindenkori elnökének nevezte, és akit 2019. áprilisában még kiemelkedő demokratikus teljesítménye és az ország stabilitása miatt dicsőitett.”

Az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe reggel szállt fel Almati repülőteréről, fedélzetén hat magyarral, illetve családtagjaikkal, az orosz külügyminisztérium nyújtott segítséget nyújtott az Almatiban ragadt magyar állampolgárok evakuálásában. Az oroszországi leszállást követően a Magyar Honvédség egyik repülőgépe hozza haza az evakuált személyeket. (Forrás)

Kapcsolódó

 

Szent-Iványi István: szégyen - teljes mellszélességgel az elnyomók oldalán!

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.