Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat!

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, a kormány hétfői ülésén megszülettek a döntések a szentestéről, ezek értelmében 24-én estétől 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási korlátozást. Elmondta még, hogy számos más országhoz hasonlóan Magyarország sem engedi be az Egyesült Királyságból érkező repülőgépeket.

Csökken a járvány terjedése, platóra értünk

– fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos. Elmondta, hogy 2141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 305 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 183 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 282 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 102 962 fő, az aktív fertőzöttek száma 193 886 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 22%-a budapesti. 7 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőn ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), és reméli, hogy kiadják az engedélyt a Pfizer-BioNtech vakcinájának, és lehetővé teszik az elosztást az Európai Unió országaiban, így néhány napon belül elindulhat az oltás hazánkban is

– fogalmazott Müller Cecília. Hozzátette, elsőként a „frontvonalban harcoló” egészségügyi dolgozók kaphatják meg a vakcinát, körükben az igényfelmérés már elindult.

Első körben 5000 adag vakcina érkezik, majd még idén egy újabb szállítmány jön, és jövőre indul a folyamatos szállítás. Hamarosan kiadnak egy részletes tájékoztatást is a vakcináról, amelyben az ellenjavallatok is szerepelnek majd – mondta el az országos tiszti főorvos.

Nincs olyan vakcina, amely 100 százalékos védelmet nyújt, minden immunválasz más – hangsúlyozta Müller Cecília

Minél többen oltakozunk, annál nagyobb védelmet biztosíthatunk magunknak, és a környezetünknek, 60 százalékos átoltottság esetén lassíthatjuk a járványt.

A védettség a második oltást követő egy hétben alakul ki, de az oltás ellenére a járványhelyzet továbbra is fennáll.

A karácsonyi feloldás nem jelent lazítást, ne tegyen szabadossá bennünket a döntés

– fogalmazott a tiszti főorvos.

A koronavírus új mutációjáról Müller Cecília elmondta, folyamatosan követik a vírus változásait.

A kórokozó természete a változás, ez nem új dolog, egészen eddig nem detektáltak olyan változatot, amely most megjelent, ezért is kell megelőzni a behurcolását

– hangsúlyozta.

A cikk frissül!

Forrás

szenteste

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük