Kósa Lajos (Fidesz) szerint blöff, hogy az elüldözött CEU elhúz innen, hisz’ az maga a Közép-európai Egyetem. Ami ugye itt marad még. Nem említette persze: egy világszerte elismert amerikai, no meg magyar diplomát is adó egyetemről van szó. Ám azt közölte: „a New York-i CEU soha nem volt Budapesten, ezért nem tud Budapestről elköltözni, tehát logikai képtelenség”.


No, akkor logikázzunk kicsinyt!

Hol itt a csúsztatás? Mindjárt a legelején:

„A New York-i CEU”…

Elég elolvasni pár sort a Wikipédián és máris nyilvánvaló a tény:

„A Közép-európai Egyetem (angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU) az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem”.

És ezeken a magyar és angol neveken itt van már 1991-es alapítása óta Budapesten!

Ami pedig New Yorkban „lett”, az csupán az itteni egyetemnek – a kormány által előterjesztett Lex-CEU kényszere miatt – tavaly létrehozott új, amerikai campusa, a Bard College-ban.

Mit is mondott Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora a költözésükről? Ezt:

„Mivel a Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat 2019. január 1-től, az egyetem kénytelen bejelenteni, hogy minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében”.

Erről pedig annyit, hogy az RTL-Klub információi szerint

„az egyetemen összesen 49 olyan képzés elérhető, amit az Egyesült Államokban is elismernek… Magyarországon csak az a 10 képzés maradhat, amit jóváhagyott a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság”.

A kérdéseink pedig mindezek után:

  • Mi köze a CEU elüldözéséhez az amúgy cáfolhatatlan kósai állításnak: „a New York-i CEU soha nem volt Budapesten”?
  • Egyáltalán: a fideszeseken kívül ki a fene beszélt még itt New York-i CEU-ról?
  • Igaz-e, hogy a budapesti CEU „ezért nem tud Budapestről elköltözni”?
  • Igaz-e, hogy a budapesti CEU Bécsbe települése „logikai képtelenség”?
  • Végül: Kósa úr, ez a zagyva, szégyenletes kavarás, blöffölés – megéri?

Nem tudni, mennyi pénzt dob ki ezzel a politikai játszmájával az ablakon a Fidesz-kormány.

Ám azért sejthetjük: szegényebb lesz az országunk az elköltöző tanárok és a hallgatók ezreinek kieső vásárlásaival, lakásbérlésével, adó- és járulékbefizetésével.

A legjobbnak elismert magyar felsőoktatási központ elmarása, kikényszerített leépülése, a tan- és kutatási szabadság meghágása miatti erkölcsi és szellemi kárról, a presztízs csökkenéséről és a nemzetközi politikai deficitről már nem is beszélve…


Nem várhatjuk persze, hogy a Fidesz papagáj-kórusa válaszolja meg kérdéseinket. Nem is lenne semmi értelme. Mit is kezdhetnénk avval, hogy „boldog karácsonyt!”? Az ajándékot, amit Budapesttől és Magyarországtól elvettek, Bécs és Ausztria kapja.

Frohe Weihnachten! Merry Christmas!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét