Szeptembertől 16 iskolabusz segíti a magyar iskolába járást a Felvidéken

A Rákóczi Szövetség augusztus 31-én 11 órakor Szigetszentmiklóson ünnepélyesen átadja 16 iskolabuszát 15 felvidéki szórványban, illetve nyelvhatáron működő magyar általános iskolának, hogy ezzel is segítse a gyermekek magyar iskolába járását. 

Az érintett 15 magyar általános iskola első osztályába 30%-kal több gyermeket írattak be áprilisban, mint a korábbi években

Mindez azt támasztja alá, hogy az érintett területeken az iskolabuszokkal növelni lehet a magyar iskolaválasztók számát.

A rendezvényen beszédet mond Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint felszólal Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség párt elnöke, Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Az ünnepélyes eseményen többek között részt vesznek az érintett iskolák igazgatói, pedagógusai, a települések polgármesterei, akik az ünnepséget követően az iskolabuszokkal indulnak haza.

Az iskolabuszok az alábbi települések iskoláihoz érkeznek: Nagyszarva, Hetény, Léva, Ipolyvisk, Ipolyság, Ipolybalog, Ipolynyék, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely, Vaján.

A közbeszerzési kiírásban kikötötték, hogy az ajánlatkérő 11 db 8+1 személyes új kisbuszt, valamint 5 db 23+1 személyes új buszt kíván beszerezni a közbeszerzési dokumentáció részét képező műszaki leírásban foglaltak szerinti paraméterekkel.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az MTI kérdésére elmondta: a program megvalósítását 350 millió forinttal támogatta a magyar kormány, ebből az összegből a tizenegy 9 személyes, illetve öt 24 személyes iskolabusz beszerzésén kívül azok üzemeltetését is fedezni tudják a jövő tanévben. Hozzátette: bíznak benne, hogy az iskolabuszprogram sikertörténet lesz, és a jövőben kibővülhet.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: rakocziszovetseg.org

Kínyó Norbert

hegesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.