Szeretet nélkül

Zsenya kényelmes és hibás fiatalkori döntése, drámai eseményekhez vezet házasságában.Veszekedésekkel teli, állandóan feszült, minden pozitív érzelemtől mentes ez a kapcsolat. Férjével mindketten már új társ mellett keresik a boldogságot. Csak lakásukat kell eladni és megoldani tizenkét éves közös fiuk elhelyezését.

Hangos vitáik és a szerelmeikkel töltött lopott szerelmes órák (utóbbiak a film gyönyörűen, érzelem gazdagon ábrázolt kockái) közben fel sem tűnik, hogy mikor látták utoljára kisfiukat. A bürokratikus rendőrség, az állam szerepét magukra vállaló önkéntesek segítségével indulnak a gyerek keresésére. A pár egymás iránti indulatait fokozzák a szürke hétköznapok, a munka elvesztésétől való félelem (a férj, Boris munkáltatója például nem támogatja a válásokat, így egy kollégája a céges ünnepségre felbérel egy feleséget és két gyereket, idilli házassága látszatát keltve), a televízióból bömbölő ukrajnai háborús hírek. Ezt a depresszíos hangulatot erősíti a lakótelep melletti, szépségében is ridegséget árasztó erdő.

A nézőt „beszívja” a történet és az egyre fokozódó feszültség (a rendező, Andrej Zvjagincev kitűnő munkája) és a színészek remek játéka. A filmnek van története, mondanivalója – egyik sem jellemző napjaink sok új filmjére – és ezeket hatásos módon ábrázolja. Érdemes megnézni.

Az alkotás tavaly elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Zsűri díját, idén pedig jelölték – többek között Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjével együtt – az Oscar-díjra, a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

M. Koltai Judit

Szeretet nélkül

Rendezte: Andrej Zvjagincev

Fényképezte: Mikhail Krichman

Főszereplők: Mariana Szpivák, Alexej Rozin, Matvej Novikov

Magyarországon forgalmazza a Mozinet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük