“Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni!” – Mi, magyarok egy darabig még nem leszünk azok!

Fényes Szabolcs dalát Harmath Imre szövegével sok-sok művész énekelte nagy siker-rel a Maya c. operettben, ami nem meglepő, mert a kellemes dalok jó szöveggel többnyire sikeresek még akkor is, ha az élet nagy kérdéseit, mint a boldogság,  feszegetik.

Ki mitől boldog

Az Ipsos nemzetközi kutatóintézet a legutóbbi tíz évben immár hatodik alkalommal készített felmérést sok országban sokakat kifaggatva arról, hogy mitől és mennyire érzik magukat boldognak az emberek. A legutóbbi kutatás a világ 27 országára terjedt ki, s összesen több mint 19 ezer embert kérdeztek meg, hogy „hol a boldogság mostanában?“

Akár hiszed, akár nem!

Nos, bármily meglepő, az adatok szerint leginkább Kínában boldogok. A távol-keleti kommunista birodalomban az emberek 93 százaléka érzi magát boldognak vagy nagyon boldognak, őket követi sorrendben Hollandia, Franciaország, Szaúd Arábia és Kanada népe. A lista alsó hét országa között van Dél-Afrika, itt a lakossága 52 százalék tartja magát boldognak. A mexikóiak között már csak 46, a magyarok között 45 százalék tekinthető sorsával elégedettnek. A sor végén van Argentína, Spanyolország, Chile és Peru. Utóbbi országban a népesség mindössze 32 százaléka él az élet napos oldalán. A boldogság-érzet itt javul, ott romlik, Oroszországban például tavalyihoz képest 11 százalékkal többen elégedettek az életükkel, Magyarországon viszont 5 százalékkal kevesebben.

A számítások eléggé pontosnak tűnnek

A kutatók az életkörülményeket befolyásoló, összesen 30 féle tényezőről kérdezték meg az embereket, s a válaszokból kiderült, hogy a legfontosabb boldogság-tényező az egészség, a fizikai jólét, a legke-vésbé pedig a közösségi médiával töltött idő (42 százalék) és más országba való köl-tözés lehetősége (45 százalék). Nekünk, magyaroknak a felmérés szerint boldogsá-gunkban az átlagnál jobban számít a pénz, anyagi helyzetünk, ezzel szemben kevésbé fontos lett a barátság, az elismertség, a megbocsátás, illetve a sporthoz, szórakozáshoz való hozzáférés. Summa summárum: a kutatásban részt vett 27 ország között Magyarország népe a 23. helyet szerezte meg, s boldogság tekintetében helyzetünk tavalyihoz képest romlott.

„Magyarország jobban teljesít!“

Ha emlékezetünkbe idézzük a kormányzati propaganda egyik unalomig ismételt mondatát, amely szerint „Magyarország jobban teljesít!“, az Ipsos kutatási eredményei alapján kétségeink támadnak, s azt javasolnánk a Kormányzati Tájékoztatási Köz-pontnak, hogy mielőtt harsány hazug, hülye mondatokat fogalmaznának óriásplakátokra, nézzenek utána a tényeknek, hátha azok is belefoglalhatók a kormány tájékoztatási akcióiba! Akkor nemzetünk talán a továbbiakban nem lesz annyira boldogtalan. Igaz, a kormányok hazudozása a kutatásban nem szerepelt a személyes boldogságot befolyásoló tényezőként, Magyarországon ezt talán mégis külön számításba kellene venni! Pontosabb lenne az eredmény.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük