“Az Akadémiai Dolgozók Fóruma megdöbbenéssel értesült az átvilágítás eredményének bevárása nélkül az MTA és az ITM közötti tárgyalásokon született közös szándéknyilatkozatról. Az abban megfogalmazott elvek ugyanis ellentmondanak a 2018. decemberi rendkívüli MTA közgyűlés nagy többséggel elfogadott határozatainak és az MTA Elnöksége februári döntéseinek is, miszerint az akadémiai kutatóhálózat továbbra is kizárólag az MTA szervezeti keretein belül kell hogy maradjon.”-írják, de mi  most lássunk egy civil véleményt!

 

Szerintem most indokoltan mondhatnám, hogy “a kurva anyátokkal szórakozzatok”, de az olyan illetlen lenne.

1. “Szándéknyilatkozat”, de hát ugye ember tervez…;

2. jövő január 1-től fogják “elvek mentén” dolgoznak ki JAVASLATOT a kutatóintézetek működtetésére (érted, “elvek mentén”, azoktól azért akkor el lehet térni erre-arra, és még az is csak JAVASLAT lesz);

3. a hálózat “egyben marad”: most sincs “egyben”, ennek semmi értelme;

4. az MTA elnöke és “a tudománypolitikáért felelős miniszter” (AZ MELYIK?) “konszenzusos javaslata alapján”. Aha, KONSZENZUSOS, legalább annyira, mint most ez a szándéknyilatkozat;

5. “világos, hosszú távú stratégia mentén”: mimimi? és az mikor lesz? és mit jelent ez?;

6. 2019. május 31-ig biztosítják a személyi és a dologi költségeket: és január 1-ig mi lesz, ha közben még se javaslat, se elvek mentén, se semmi?;

7. és akkor mi a következő pont, ami szerint “az új irányítási rendszer életbe lépéséig” biztosítják a finanszírozást? Akkor mégse csak május 31-ig???

Csak tavaly nyár óta vagyunk teljes létbizonytalanságban, végülis mi nekünk még egy év? Szerintem egyszerűen meneküljön, aki tud.

Forrás

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma sem hagyta szó nélkül:

“Az Akadémiai Dolgozók Fóruma megdöbbenéssel értesült az átvilágítás eredményének bevárása nélkül az MTA és az ITM közötti tárgyalásokon született közös szándéknyilatkozatról. Az abban megfogalmazott elvek ugyanis ellentmondanak a 2018. decemberi rendkívüli MTA közgyűlés nagy többséggel elfogadott határozatainak és az MTA Elnöksége februári döntéseinek is, miszerint az akadémiai kutatóhálózat továbbra is kizárólag az MTA szervezeti keretein belül kell hogy maradjon. Éppen ezért a Lovász László elnök és Palkovics László miniszter által aláírt nyilatkozatot nem tudjuk másként értékelni, mint az akadémiai dolgozók közössége és a magyar tudományosság számára legfontosabb kérdésben történő megfutamodást……”

Háttér

Pénteken újabb tárgyalási forduló zajlott a tudományfinanszírozás átalakításáról a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között, és a felek hosszú idő közel kerültek a megállapodáshoz: Lovász László MTA-elnök és Palkovics László közös szándéknyilatkozatot írt alá – derül ki az MTA közleményéből.

Úgy tűnik, Palkovics a nyerő – Az MTA-n kívül maradhat egyben a kutatóintézet-hálózat

A szándéknyilatkozat értelmében az MTA tudomásul veszi, hogy

A KORMÁNY KISZERVEZI A KUTATÓINTÉZET-HÁLÓZATOT 2020. JANUÁR 1-TŐL.

Palkovics: nem is igaz, hogy államosítunk – az MTA doktorai félreértették

Cserébe a kormány elfogadta, hogy a hálózat működtetése az alábbi elvek szerint fog történni:

  • A kutatóintézet-hálózat egyben marad, bármilyen strukturális változásról az új Irányító Testület fog dönteni.
  • Ezt a testületet közösen állítják fel, de a tudományos közösség adja majd a többségét.
  • Az intézethálózat vagyona az MTA tulajdonában marad.
  • Az intézetek ugyan függetlenednek, de továbbra is használhatják majd az MTA brandjét, ha megfelelnek az MTA követelményeinek.
  • A kutatóintézet-hálózat világos, hosszú távú stratégia mentén (beleértve a finanszírozást is) működik.
  • Az intézethálózat működtetését önálló jogi személy végzi. Ennek jogi formáját a tárgyaló felek később egyeztetik.
  • Palkovics miniszter biztosítja a 2019. január 1. és 2019. május 31. közötti időszakra az MTA kutatóintézet-hálózat működését szolgáló személyi és dologi forrásokat.
  • A fenti elvek szerinti megállapodást követő időszakban az új irányítási rendszer életbe lépéséig az MTA kutatóintézet-hálózat finanszírozása legalább a 2019. évi színvonalon biztosított.
  • A kormány célja a kutatási források jövőbeli növelése.

Vásárhelyi Mária: Akadémikusok pórázon …

A két fél megállapodott,

hogy a következő hetekben kidolgozzák a fenti pontok részleteit, és az így születő javaslat a megfelelő eljárásrendben az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés elé kerül.

Nesze neked MTA! – “Nem kívánok egy olyan rendezvényen szerepelni, amelyet cenzúráznak”

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét