Szerződést bont Budavár Önkormányzata a Demeter-vezette Petőfi Irodalmi Múzeummal

Két nap kevésnek bizonyult arra, hogy Orbán Viktor megnyilatkozzon “embere”, Demeter Szilárd felháborító, náci  megnyilatkozásával kapcsolatban. A magyar és a nemzetközi politikai élet szereplői viszont nem fogják vissza magukat. “Addig nem hajlandók támogatni az intézményt, amíg azt Demeter Szilárd vezeti” – jelentette ki V. Naszályi Márta, Budapest I. kerületének polgármestere.

Szerződést bont a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM) Budapest I. kerületének önkormányzata az intézmény igazgatójának botrányos publikációja miatt

– jelentette be V. Naszályi Márta polgármester a Facebookon.

“Hétfő van. Eltelt majdnem 2 nap D. Szilárd ocsmány mondatainak publikálása óta. És kik azok, akik hallgatnak? Áder, Kövér, Orbán (a három legfőbb közjogi méltóság vagy inkább méltatlanság) vagy például a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia! (…) Szégyen!”

– írta Vadai Ágnes közösségi oldalán.

Mint megírtuk, Demeter Szilárd kormánybiztos hatalmas felháborodást váltott ki az Origón közzétett írásával, amelyben Soros György gázkamrájának nevezte Európát. Ezután sorra jelentek meg a tiltakozások, ezért Demeter Szilárd egy nappal később visszavonta az írást és törölte magát a Facebookról. Mostanra már számos politikus és közéleti szereplővel együtt több ezren követelik a miniszteri biztos lemondását.

Budavár önkormányzata a történtek miatt úgy döntött, felbontja a szerződését a PIM-mel. V. Naszályi Márta egy Facebook-posztban indokolta meg a lépést.

“Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója pénteken olyan írást jelentett meg, amelyben Európát ‘Soros György gázkamrájának’ nevezte. Bár Demeter visszataszító írását főnökei nyomására azóta tessék-lássék visszavonta, azonban a Budavári Önkormányzat elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan ember vezette intézménnyel legyen szerződése, aki népirtást tagad vagy relativizál. A PIM igazgatója ezzel nemcsak az áldozatok emlékét sértette meg, hanem minden jóérzésű magyar embert”

– írja a polgármester.

Örökség

A szerződést egyébként az önkormányzat új vezetése a korábbitól örökölte, évi egymillió forinttal támogatja a PIM által működtetett Mesemúzeumot. A Mesemúzeum épülete ráadásul az önkormányzaté, amelyet eddig ingyen bocsájtott a PIM rendelkezésére.

“A programmal szemben nincsen kifogásunk, azonban a Budavári Önkormányzat addig nem hajlandó a PIM-et támogatni, amíg azt Demeter Szilárd vezeti. A másik, szintén ingyenes használatba adott helyiségben működő Kortárs Irodalmi Műhelyt a jövőben az önkormányzat kulturális csapata működteti majd”

– jelentette ki V. Naszályi Márta.

VII. kerületi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük