Szétrúgták és kidöntötték a budakeszi zsidó temető sírjainak felét

Újabb temetőrongálás Budakeszin. A múlt heti városi temetőben történt rongálás után ezúttal a zsidótemetőt dúlták fel. A reggeli bejelentést követően értesítettem a közterület-felügyeletet, majd a rendőrség nyomkeresői is a helyszínre érkeztek. A sírokat a közelmúltban renoválták, így különösen fájdalmas a mostani eset – írta közösségi oldalán Sigmond Bertalan, Budakeszi alpolgármestere.

„Ma vagy tegnap éjszaka vandálok a budakeszi zsidó temetőben az eddig el nem lopott sírok durván felét felrúgták, összetörték, kidöntötték, borzasztó károkat okoztak a temetőben”

– mondta el a hvg.hu-nak Reich Tamás helyi lakos, aki évek óta igyekszik gondozni a temető még meglévő sírjait.

Mialatt a hatóságok a tetteseket igyekeznek megtalálni, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a városüzemeltetéssel és a helyi önkéntesekkel közösen – akik például takarítják a helyet, vagy a füvet lekaszálják – a helyreállítást szervezi.

„Legalább tíz-tizenkét sírt rongáltak meg, de például a legfrissebb, melyet néhány éve állítottak, az megmaradt épségben”

– mondta el Reich, aki hozzátette, az anyagi kár is jelentős.

Frissítés:

A portál érdésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya azt közölte:

az ügyben – melyről ma délelőtt szereztek tudomást – rongálás vétségének gyanúja miatt nyomozás indult.

Hozzáteszik:

a rendőrök a helyszínen és környékén adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak és mindent megtesznek a tettes vagy tettesek azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

Régóta rossz állapotban

A temető nagyon régóta hányattatott sorsú volt, már a mostani a vandalizmus előtt is. Még 2000-ben Reich elmondása szerint az önkormányzat egy nem is létező szervezetnek adta át. A temető sírköveinek zöme hiányzik vagy megrongálódott – ezt még két éve írta róla oldalán a Mazsihisz.

„A háború óta nem nagyon éltek itt zsidók, az utóbbi időben betelepültek néhányan, de a temető senkinek nem volt a gondozásában”

– idézi fel Reich. Az eddig megmaradt úgy két tucat síremlék felét tették most tönkre.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük