SZFE Közösségének ítélték oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést

Az Ars Humanica Hungarica Társaság 2021-ben a SZFE Közösségének ítélte oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést. Az elismerést odaítélő Ars Humanica Hungarica Kört olyan tudósok, egyházi személyek, művészek és művészetpártolók alkotnak, mint Böjte Csaba ferences szerzetes, Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus, Fischer Iván karmester, Radnóti Sándor esztéta, Ragályi Elemér filmoperatőr vagy Beer Miklós rk. püspök.

A 2011-ben létrehozott Magyar Civil Becsületrend a magyar polgári társadalom legmagasabb erkölcsi értékű kitüntetése

A Kör a kitüntetést ez évben tízedik alkalommal ítélte oda a magyar társadalom olyan érdemes tényezőinek, akiknek a tevékenysége példaértékű a nemes emberi tevékenységek társadalmi elismerhetőségének mezején.

A kitüntetést idén az SZFE Közössége kapta

A „SZFE Közössége” alatt értendők mindazok, akik részt vettek és folyamatosan részt vesznek abban a civil mozgalomban, ami segítette megőrizni a polgári ellenállás méltóságának értékeit, és a nemzet hitét abban, hogy a szellem szabadsága hatalmilag nem béklyózható.

“Az a spontán szerveződött polgári közösség, amely az intézmény oktatóin és növendékein túlmenően magában foglalta a szabadságát védelmező polgárság sokaságát is. Az ő szabadságvágyukat kifejező elemi erejű kiállásuk mutatta meg a civil kurázsinak, a klasszikus értékű polgári rezisztenciának azt az elegáns méltóságát, ami szolgáljon például és legyen tanúsága mindenkor, mindenféle hatalomnak arra, hogy a szellem szabadsága nem béklyózható.”

– írja a Kör a díjazottakról.

Radnóti Sándor Civil kurázsi egy egyetem autonómiájáért című laudációjában így méltatta az egyetemisták ellenállását:

“Ami jelentékennyé és maradandóvá teszi, az az ellenállás, a civilkurázsi, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Méghozzá milyen okos, milyen szellemes, milyen kifinomult ellenállás! A diákok egyetemfoglalása, a piros-fehér terelőszalag ellenállási jelképpé válása. A mesterek, a színházi és filmes hivatások képviselői, a szolidáris értelmiségiek tisztelgése a kapu fölötti mellvéden. A petíció élőláncon keresztül, ezer és ezer kézen át való eljuttatása a Vas utcától az Országházig. Tüntetés a Nemzeti Színház előtt a Kassai polgárok előadása közben – Márai színművéből vett idézetekkel. A tanköztársaság kikiáltása, amely az elrabolt egyetemi önrendelkezés mellett – akarva-akaratlanul – az elveszett magyar köztársaságra is utalt. Sztrájkmozgalom. Online vizsgafilmfesztivál. Az Ódry Színpad visszafoglalása. A 2020. október 23-i nagy tüntetés. Szakszerű jogi küzdelem. S a nyilatkozatok rendíthetetlen fölénye, nyugalma, igazsága, jókedve. (…)

A diákok blokádja, a tanárok sztrájkja (amely mindvégig a tanítás fenntartását jelentette) véget ért. De ez a polgári engedetlenségi mozgalom, amely nem a polgári renddel, hanem a hatalmi önkénnyel szemben volt engedetlen, erős nyomot hagyott maga után.

becsületrend

 

A Vas utcai épület szimbólummá vált, amelyet mi sem mutat inkább, minthogy az új vezetőség máris megszabadult tőle

A SzFE neve a tulajdonukba jutott, de tanári karát aligha lehet helyettesíteni ismeretlen, teljesítmény nélküli emberekkel, s díszként egy jeles színésszel, akitől kötve hiszem, hogy valaki hallott már gondolatot a szerep-szövegein kívül, egy híres operatőrrel, aki mit sem tanult negyven éve forgatott filmjéből, a Mephistóból, valamint a spiritus rectorral, az egykor képességes rendezővel, aki ma már csak gyűlölködni és intrikálni tud. A SzFE szelleme máshol van.”

Németh Gábor, az SzFE oktatója köszönete

“Az SZFE közösségének tagjaiként nagy örömmel értesültünk az Ars Humanica Hungarica megtisztelő elismeréséről, és olvastuk a történetünket lényeglátó beleérzéssel követő Radnóti Sándor meleg szavait. A lehető legjobbkor ért minket ez a kitüntetés, azokban a napokban, amikor az egyetemi autonómia visszaszerzéséért vívott küzdelmünk fordulóponthoz, talán a legnehezebb szakaszához érkezett. Azoknak a tanároknak és diákoknak, akik eddig a részesei voltak, most élethelyzetük és alkatuk szerint kell dönteniük arról, személyes történetük hogyan folytatódjék, hogyan illeszkedjen a közös nagy elbeszélésbe.

Maradjanak-e az elfoglalt SZFE intézményrendszerében, és ott találják meg az ellenállás formáit, vagy keressék boldogulásukat a falakon kívül? “Az SZFE szelleme máshol van” – így a laudáció. A lélek erejében? A képzelet szabadságában? Abban a derűben és könnyedségben, amivel a hatalom ügyetlenül nehézkes gesztusaival szembeni ellenállás új formákat talált?

Az ilyen nehéz helyzetekben, mint ez a mostani is, nagyon sokat segít a követésre méltó példa, esetünkben éppen azok példája, akik az elmúlt évtizedben a Magyar Civil Becsületrend lovagjai lettek.

Olyan emberek példája, akik a szívükre hallgattak, és az európai, tehát görög-zsidó-keresztény kultúra alapértékeit, a szabadságjogok védelmét és az emberi méltóság megőrzését fontosabbnak tartották rövid távú érdekeiknél. Az SZFE közösségének nevében köszönöm a díj alapítóinak és díjazottjainak, hogy támogató elismerésükkel és erőt adó példájukkal segítik küzdelmeinket, esélyt adva rá, hogy szabadságtörekvéseink az egyéni életutaktól függetlenül a továbbiakban is ebben az értékközösségben találkozhassanak.”

A nagy elődök…..

Stádium28 Kör, Orosvári Zsolt, Antal András , CEU tanári kara, Majtényi László, Csillag Ádám, Eleven Emlékmű Mozgalom , Donáth Ferenc, Morvay Imre (Pio), Sándor Mária, Latrompette Matild, Bogdán László, Sz. Bíró Zoltán, Deák Gábor, Iványi Gábor, Ungváry Rudolf, Harmathy Ildikó, Fehér Sándor, RE.F.U.G.I.U.S., Szarvas József, Pásztor Emil

becsületrend

Egy hozzászólás itt: “SZFE Közösségének ítélték oda a Magyar Civil Becsületrend kitüntetést

  • 2021.02.16 - 08:37
    Közvetlen hivatkozás

    Melto harc melto elismerese – ezeknek a fiataloknak lehet, hogy most atmenetileg nagyon komoly kerdesekkel kell szembenezniuk, de a szineszet nincs eletkorhoz kotve – talan csak a tancos-komikus szerepkore, amit nem ajanlott 40 eves korban kezdeni…:) Kivanom, hogy az SZFE kivalo oktatogardaja, es nagyon is felnott diaksaga megtalalja a tovabbtanulasra, -tanitasra a lehetoseget egy masik epuletben – igaz, targyakat ossze lehet torni, el lehet venni – de az almokat, meglevo erkolcsot, tartast SOHA! Sok szerencset nekik!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük